Het specialisme Medische Beeldvorming bestaat uit de voormalige afdelingen Radiologie (vroeger ook wel röntgenafdeling genoemd) en Nucleaire Geneeskunde.

U kunt bij Medische Beeldvorming terecht voor een:

  • Reguliere röntgenfoto
  • Echografie
  • Botdensitometrie
  • Mammogram
  • CT-scan
  • MRI
  • Spect-CT

Voor al deze onderzoeken heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

De meeste onderzoeken worden door een MBB'er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) uitgevoerd. Onze radiologen en nucleair geneeskundigen zorgen voor de beoordeling en verslaglegging van de diverse onderzoeken. Zij zullen ook de uitslag aan de aanvragend arts terugkoppelen. Het kan enkele dagen duren voordat uw arts de uitslag heeft.

Moderne apparatuur en korte wachttijden

De afdeling Medische Beeldvorming beschikt over moderne apparatuur en heeft doorgaans erg korte toegangstijden. Voor een reguliere röntgenfoto kunt u binnenlopen zonder afspraak. Ook voor een groot deel van de CT-scans hoeft u niet eerst een afspraak te maken.  

Binnen 24 uur op de mammapolikliniek
Bij een klacht in de borst en een eventueel vermoeden van borstkanker wordt u door de huisarts verwezen naar de mammapolikliniek, waar het mammateam (team borstkankerzorg) u dan onderzoekt. Bij het Ommelander Ziekenhuis kunt u altijd snel op de mammapolikliniek terecht. We streven naar een toegangstijd van 24 uur (binnen reguliere werkdagen) en hebben als doel de volgende werkdag een uitslag te kunnen geven. Lees meer over de mammapolikliniek.

Zwanger?

Alle onderzoeken (behalve echografie en MRI) worden gedaan met ioniserend straling. Als u zwanger bent kan een onderzoek daarom soms niet doorgaan. Dit is afhankelijk van het onderzoek. Geeft u het daarom voor het onderzoek aan als u zwanger bent, of denkt te zijn.

Vragenlijst ontvangen voor een MRI?

Als u bepaalde operaties heeft gehad, of als u lichaamsvreemde voorwerpen in, op of aan uw lichaam heeft, dan moeten we daar rekening mee houden als u een MRI-onderzoek krijgt.

Om zeker te zijn dat het onderzoek veilig bij u kan worden uitgevoerd, zal in bepaalde gevallen informatie (betreffende contra-indicaties) van andere specialisten, ziekenhuizen en/of externe firma’s moeten worden opgevraagd. Indien alle informatie niet tijdig bij ons binnen is, kan het zijn dat het onderzoek moet worden uitgesteld. We adviseren dan ook de controlelijst in te vullen en indien een ‘ja’ is aangekruist contact met de afdeling Medische Beeldvorming op te nemen.