Op deze pagina leest u welke maatregelen we nemen in verband met het coronavirus

We vragen u deze maatregelen goed door te nemen voordat u ons bezoekt. 

Laatste update: 23-12-2021

Klik hier om het laatste nieuwsbericht te lezen >>

We willen allemaal de verspreiding van het coronavirus tegengaan. En wij willen ook dat een bezoek aan het Ommelander Ziekenhuis voor iedereen zo veilig mogelijk is. Daarom hebben we een aantal maatregelen voor patiënten, begeleiders van patiënten en bezoekers. Neem deze maatregelen goed door en neem bij vragen gerust contact met ons op

Wij snappen trouwens goed dat dit geen fijne maatregelen zijn, wij vinden het ook vervelend dat het nodig is. Maar het is wel heel belangrijk dat iedereen zich er goed aan houdt. We vragen daarom uw begrip.

Vindt u het spannend om het ziekenhuis of 1 van onze servicepunten te bezoeken? Dan is het goed om te weten dat het echt veilig is om bij ons te komen. Neem gerust contact op als u vragen heeft of even gerustgesteld wil worden.

Goed om te weten: Als u klachten heeft die bij corona kunnen horen of u bent in het buitenland geweest, dan betekent dit niet gelijk dat we u niet kunnen zien op de poli of kunnen opnemen. Het betekent vaak dat we extra maatregelen nemen om uw gezondheid en die van onze medewerkers te beschermen. Daarom is het wel belangrijk dat u dit aan ons vertelt.

Onze maatregelen in het kort:

 • Het dragen van een chirurgisch mondneusmasker is verplicht in het Ommelander Ziekenhuis. Bij binnenkomst ontvangen alle patiënten en bezoekers een chirurgisch mondneusmasker.
 • Kom alleen naar het ziekenhuis. Indien gewenst kunt u het gesprek opnemen, of kunt u videobellen met uw naaste tijdens de afspraak in het ziekenhuis. Kunt u echt niet alleen komen, omdat u bijvoorbeeld slecht ter been bent? Dan mag u 1 begeleider meenemen. In zeldzame gevallen kunnen we een uitzondering maken, maar dan moet u eerst contact met ons opnemen. Kom dus niet zomaar met een begeleider.
 • Heeft u klachten zoals niezen, hoesten, keelpijn, kortademigheid, niets meer proeven en ruiken, koorts? Neem dan contact met ons op voordat u naar het ziekenhuis komt.
 • Kom zo kort mogelijk van tevoren naar uw afspraak.
 • Als u in het buitenland bent geweest, neem dan voor uw afspraak contact met ons op.
 • Bezoek is welkom, maar er gelden wel maatregelen. Deze kunt u hier lezen.

Tip: u kunt een voor u belangrijke naaste bellen en op de luidspreker zetten tijdens uw afspraak. Zo kan hij/zij meeluisteren en ook iets zeggen. Of u kunt het gesprek opnemen met uw mobiele telefoon, zodat u dit later met iemand terug kunt luisteren.

Inhoud

 • Algemene maatregelen

 • Uw bezoek aan het Ommelander Ziekenhuis

 • Een opname

 • Een bezoek aan de polikliniek

 • Uw kind heeft een afspraak

 • Bezoekers en begeleiders


Algemeen


Heeft u klachten die bij corona kunnen horen?
Zoals niezen, hoesten, keelpijn, kortademigheid, niets meer proeven en ruiken of koorts? Geef dit dan voor uw afspraak aan via 088-5662000. Zij geven u dan extra uitleg over hoe we zorgen dat u zo veilig mogelijk het ziekenhuis kunt bezoeken.

Bent u in het buitenland geweest?
Geef dit dan door aan de afdeling waar u moet zijn voordat u naar het ziekenhuis komt. Voor mensen die uit een oranje of rood reisgebied komen, gelden extra maatregelen bij een polibezoek of opname. Deze leest u hier. Op www.nederlandwereldwijd.nl kunt u nagaan welke gebieden oranje of rood zijn.

Uw bezoek aan het Ommelander Ziekenhuis


1,5 meter

Overal in ons ziekenhuis geldt dat we 1,5 meter afstand houden. Onze wachtruimtes zijn ook ingericht om afstand te kunnen houden. Dat betekent wel dat we minder wachtplekken hebben. Kom daarom 5 minuten voor uw afspraak naar het ziekenhuis en niet eerder. Zo geven we elkaar de ruimte.

Mondneusmasker

Het dragen van een chirurgisch mondneusmasker is verplicht in het Ommelander Ziekenhuis. U mag geen eigen mondneusmasker dragen. U ontvangt van ons bij de ingang een chirurgisch mondneusmasker.

Sinds vrijdag 24 december is het niet meer toegestaan om een eigen mondneusmasker in het ziekenhuis te gebruiken. Alle bezoekers en patiënten ontvangen bij binnenkomst van ons ziekenhuis een chirurgisch mondneusmasker. Het is verplicht dit mondneusmasker te dragen.

Deze maatregel is in regionaal overleg met alle noordelijke ziekenhuizen afgesproken. De aanscherping is nodig om onze patiënten, bezoekers en medewerkers te blijven beschermen tegen het coronavirus. Wij vragen uw medewerking en begrip.

Waarom een chirurgisch mondneusmasker?

Een chirurgisch mondneusmasker (type 2R) beschermt u tijdens uw bezoek tegen het coronavirus. Corona verspreidt zich via druppels. Het chirurgisch mondneusmasker houdt deze druppels tegen, want het masker is spatdicht. Stoffen maskers bieden minder bescherming. Het kan zijn dat u zelf een masker heeft met dezelfde beschermingsgraad of een masker die erop lijkt. Echter, wij kunnen niet zien of deze dezelfde bescherming biedt en we weten ook niet hoe lang dit masker al in gebruik is. Daarom een vriendelijk maar dringend verzoek om het mondneusmasker op te zetten die wij u aanbieden.

Bij binnenkomst
U komt ons ziekenhuis binnen door de draaideur. Daar vragen we u om uw handen te desinfecteren.

U kunt zichzelf aanmelden voor uw afspraak bij de aanmeldzuilen. Deze worden regelmatig gedesinfecteerd.

Het kan zijn dat we vragen of uw klachten heeft die bij corona kunnen passen. Mocht dat het geval zijn, betekent het niet per se dat u niet naar uw afspraak kan. We nemen dan alleen extra maatregelen waar nodig. In sommige gevallen bellen we van te voren om deze vragen te stellen. 

Bij een opname
Het is veilig om te worden opgenomen in het ziekenhuis. We kunnen extra maatregelen nemen voor patiënten die:

 • klachten hebben die bij corona kunnen horen
 • in quarantaine zijn omdat ze in een oranje of rood reisgebied zijn geweest
 • tijdens hun opname klachten krijgen die kunnen horen bij corona
 • een ingreep krijgen waarbij er besmettingsgevaar kan zijn

Deze maatregelen kunnen bestaan uit een opname in isolatie (bij coronaverdenking of voor patiënten die in quarantaine zijn), een coronatest, of het dragen van een chirurgisch mondneusmasker. Neem gerust contact op als u vragen heeft.

Bezoek is in principe toegestaan als u bij ons bent opgenomen. Er gelden wel maatregelen voor bezoekers. Deze kunt u hier lezen.  

Bij een bezoek aan de polikliniek

Het is veilig om onze poliklinieken te bezoeken. We nemen extra maatregelen voor patiënten die:

 • klachten hebben die bij corona kunnen horen
 • in quarantaine zijn omdat ze in een oranje of rood reisgebied zijn geweest

Deze maatregelen kunnen bestaan uit het dragen van een chirurgisch mondneusmasker of het gebruiken van extra beschermende hulpmiddelen door de arts of verpleegkundige. Neem gerust contact op als u vragen heeft.

Heeft uw kind een afspraak in het ziekenhuis?

Als u met uw kind naar het ziekenhuis moet, dan mag er één ouder/verzorger mee met kinderen onder 18 jaar. Ouders/verzorgers mogen elkaar wel afwisselen. Bespreek dit alvast van te voren. Ook vragen we u geen andere kinderen mee te nemen.

Voor bezoekers en begeleiders van patiënten
Het bezoeken van familie of een naaste is op dit moment mogelijk, maar er gelden wel speciale maatregelen. Deze kunt u hier lezen. Neem dit door voordat u op bezoek komt om teleurstellingen of verrassingen te voorkomen.

Begeleidt u een patiënt omdat diegene niet zelfstandig naar het ziekenhuis kan komen? Dan is het belangrijk dat u geen klachten heeft die bij corona kunnen horen en dat u niet in een oranje of rood reisgebied bent geweest en daarom in quarantaine bent. Verder gelden de algemene maatregelen zoals hierboven beschreven ook voor u.