Heeft u een afspraak in het ziekenhuis? Bespreek samen met uw zorgverlener welke zorg het beste bij u past.

U heeft altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Een knieoperatie of fysiotherapie? Doorbehandelen of stoppen? Wel medicijnen of geen medicijnen? Het is belangrijk om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Waarom 3 goede vragen stellen?
De 3 goede vragen helpen u om goede informatie te krijgen. Want voordat u een beslissing neemt, moet u weten waarover u beslist. 

Uw zorgverlener is expert op medisch gebied. Hij informeert u over wat wel en niet mogelijk is. En of er ook nog andere opties voor u zijn. U bent expert over uw eigen leven en lichaam. En u heeft uw eigen voorkeuren. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met uw leefstijl, beroep en wensen. Samen met de zorgverlener beslist u welke zorg het beste bij u past. Zo maakt u samen een goed geïnformeerde keuze. Dat komt de kwaliteit van zorg ten goede.

De 3 goede vragen meenemen naar uw afpraak.

Wij adviseren u om de 3 goede vragen mee te nemen naar uw afspraak. En om tijdens het gesprek aantekeningen te maken. Wij adviseren u ook om een vertrouwd persoon mee te nemen. Zeker als het om een ingrijpende behandeling gaat. Deze persoon kan namelijk met wat meer afstand vragen stellen. Ook kan hij aantekeningen maken. Zo kunt u de informatie thuis rustig verwerken en samen bespreken. Stel tijdens het gesprek met de zorgverlener al uw vragen. Vergeet niet: domme vragen bestaan niet. Dus vraag ook om uitleg als u iets niet begrijpt. Of als u ergens over twijfelt.

Download de 3 goede vragen.

3 goede vragen voor kinderen

Er zijn ook 3 goede vragen speciaal voor kinderen. Deze kunnen zij met hun dokter bespreken. 

Download de 3 goede vragen voor kinderen.


Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Daarom ondersteunt het Ommelander Ziekenhuis de campagne ‘Bij de dokter? 3 goede vragen’. Deze campagne is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback