Op 1 juli 2018 namen we ons fonkelnieuwe ziekenhuis in Scheemda in gebruik. Dat betekent dat we dit jaar ons 1e lustrum hebben: 5 jaar Scheemda! Daarom vindt op 1 februari 2024, in de HarbourClub in Winschoten, het lustrum-symposium van het Ommelander Ziekenhuis plaats. Een symposium over leefstijl en preventie met sprekers die u inspireren, prikkelen en handvatten geven zodat we deze thema’s samen top of mind maken in onze regio.

Thema leefstijl en preventie

Binnen het Ommelander Ziekenhuis Groningen zetten we ons in voor de beste zorg voor iedereen, dichtbij huis. We willen niet alleen mensen helpen en begeleiden die ziek zijn, maar vooral ook voorkomen dat ze ziek worden en langer in goede gezondheid kunnen leven. Daarom is preventie een belangrijk speerpunt binnen ons ziekenhuis, met aandacht voor gedrag en voeding. Want voorkomen is beter dan genezen, en dat is iets waar wij ons volledig in kunnen vinden. Hoe kunnen we dat samen aanpakken? Welk gereedschap hebben we dan tot de beschikking?   

Tijdens het symposium op 1 februari inspireren een aantal sprekers de aanwezigen met kennis, wetenschappelijke achtergrond en een goed verhaal over dit thema. Zij geven praktische handvatten om samen direct mee aan de slag te gaan. Welke stigma’s leven er in de spreekkamer? Hoe begin je over gezond gedrag en voeding en wat weten we er zelf over? Welke netwerken zijn er al of zijn in ontwikkeling in dit multidisciplinaire zorgvlak. Hoe kunnen we buiten de gebaande paden denken?

Daarnaast is er een interactief blok ‘Ommelanders om de tafel’. Hierin praten zorgverleners uit ons ziekenhuis met elkaar en met de zaal over het Ommelander van de toekomst en hun kijk op preventie en leefstijl; hoe kunnen we kennis en kunde bundelen?

Sprekers

Jutka Halberstadt

Als zelfstandig adviseur en universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit is Jutka Halberstadt actief verbinder van wetenschap, beleid en praktijk t.b.v. het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van burgers. Zij heeft langjarige expertise in en is pleitbezorger van een integrale intersectorale aanpak voor de preventie van en zorg voor overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen ter bevordering van hun gezondheid, kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie. Ze zal op 1 februari schetsen hoe de zorg voor kinderobesitas in Nederland op dit moment vorm krijgt.

Gertjan van Dijk

Als hoogleraar Neurobiologie van de Energiebalans aan de Rijksuniversiteit van Groningen heeft hij een schat aan kennis en ervaring over de rol van leefstijl in het voorkomen en behandelen van ziekten. Gertjan van Dijk weet in begrijpelijke taal complexe wetenschappelijke inzichten te vertalen naar praktische handvatten voor een gezonde levensstijl.

 

Koen Kas

Koen is visionair op het terrein van de gezondheidszorg. De toekomst van de geneeskunde zal preventief én gepersonaliseerd zijn volgens Koen Kas, gezondheidsfuturoloog, ondernemer en professor moleculaire oncologie en digital health. Hij is een pionier in zijn vakgebied en heeft al vele baanbrekende projecten en initiatieven op zijn naam staan. Met zijn unieke combinatie van medische kennis, technologische expertise en delight thinking methodologie zal hij iedereen op 1 februari inspireren en prikkelen.

 

Voor zorgprofessionals en beleidsmakers

Het symposium is voor iedereen die vanuit zijn/haar professie een link heeft met preventie en patiëntenzorg. Of u nu in de zorgketen werkzaam bent en patiënten behandelt en begeleidt, doorverwijst of dat u zich meer op afstand bezighoudt met het beleid. 

Locatie

Locatie        HarbourClub in Winschoten
Tijd              17.00 – 21.00 uur

Programma

17.00 uur Inloop en registratie 
17.30 uur Start programma
      - Gertjan van Dijk - Op weg naar individualized prevention
      - Jutka Halberstadt - Netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

19.05 uur Pauze met (warme) maaltijd
19.40 uur Start tweede deel programma
     - Ommelanders om de tafel - Over het Ommelander van de toekomst en hun kijk op preventie en leefstijl
     - Koen Kas - Als het ziekenhuis me betaalt om gezond te blijven

21.00 uur Afsluiting en borrel in de foyer

Aanmelden

Deelname is gratis, maar aanmelding is verplicht. In samenwerking met Elann wordt accreditatie aangevraagd voor huisartsen, medisch specialisten, verloskundigen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten (VS), physician assistants (PA) en POH-GGZ.

Aanmelden met accreditatie / registratie
Wilt u zich aanmelden en bent u geregistreerd in het register van uw beroepsgroep voor het ontvangen van accreditatie? Klik dan op deze link voor inschrijving. U wordt doorverwezen naar het registratieformulier op de website van Elann, Vergeet niet uw registratienummer te vermelden. Als u al in het bezit bent van een gebruikersnaam en wachtwoord van nascholingssite Elann- Zorgverlenersgroningen, dan verzoeken wij u vriendelijk deze te gebruiken.

Heeft u zich eerder aangemeld voor het symposium dat op 5 juli 2023 zou plaatsvinden? Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden via bovenstaande link. U ontvangt een e-mail van Janneke Komduur van ELANN. 

Aanmelden zonder accreditatie

Wilt u zich aanmelden zonder accreditatie? Vult u dan onderstaand formulier in.

 

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback