U kunt om verschillende redenen bevallen in het ziekenhuis. Alle bevallingen in het Ommelander Ziekenhuis vinden plaats op onze kraamafdeling. 

Op eigen verzoek (poliklinische bevalling)
U heeft geen medische aanleiding nodig om in het ziekenhuis te bevallen. Als u op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt, bevalt u op een verloskamer op onze kraamafdeling. Uw eigen verloskundige begeleidt de bevalling. Zij wordt hierbij geassisteerd door een obstetrieverpleegkundige van ons ziekenhuis of door een kraamverzorgende van uw eigen kraamzorgorganisatieAls de bevalling zonder problemen is verlopen, mag u binnen enkele uren weer naar huis. 

Om een poliklinische bevalling vergoed te krijgen door de verzekering moet u aanvullend verzekerd zijn. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. 

Medische indicatie (klinische bevalling)

Als u een medische indicatie heeft, dan komt u tijdens uw zwangerschap voor controle in het ziekenhuis. Deze zwangerschapscontroles worden uitgevoerd door de klinisch verloskundige en/of de gynaecoloog. Een klinisch verloskundige begeleidt  in principe de bevalling. Mochten er tijdens de bevalling bijzondere omstandigheden ontstaan, dan zal de gynaecoloog ook bij de bevalling aanwezig zijn. Onder andere kunstverlossingen, vaginale stuitbevallingen, tweelingbevallingen en keizersnedes worden door de gynaecoloog uitgevoerd.

Medium risk
Als de kans op problemen rond de bevalling groter is dan normaal, dan kan uw verloskundige een ‘medium risk bevalling’ voor u aanvragen. U bevalt dan op een verloskamer op onze kraamafdeling. In principe is uw bevalling onder begeleiding van uw eigen verloskundige. Zij wordt hierbij geassisteerd door een obstetrieverpleegkundige van ons ziekenhuis. Als het nodig is, wordt de klinisch verloskundige en/of gynaecoloog ingeschakeld. Maar als alles goed gaat, ziet u hen niet. In de meeste gevallen mag u binnen enkele uren na de bevalling ook weer naar huis. Echter is soms is een langer verblijf in ons ziekenhuis nodig. 

Een medium risk bevalling wordt door de verzekering vanuit het basispakket vergoed. 


Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback