Bijna alle vrouwen ervaren weeën als pijnlijk. Pijn hoort bij een bevalling en is een normaal verschijnsel. De duur van de bevalling en de ernst van de pijn kunnen per persoon verschillen. Meestal neemt de pijn toe wanneer de ontsluiting vordert.

Manieren van pijnstilling

Er zijn niet-medische vormen van pijnstilling, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen, waardoor u in een bepaald ritme komt. Hierbij maakt het lichaam stoffen aan die een pijnstillend effect hebben, namelijk endorfinen. Ook kan een warme douche of bad, massage of het regelmatig wisselen van houding de pijn verlichten. Wij hebben de beschikking over een bevalbad, dat u in overleg kunt gebruiken voor een bevalling in bad. 

Wanneer niet-medische vormen van pijnstilling onvoldoende werken, kan er medicatie toegediend worden om de pijn te onderdrukken. De klinisch verloskundige bespreekt met u de meest effectieve manier van pijnbestrijding. Hierbij wordt gekeken naar de fase van de bevalling. We beschikken in ons ziekenhuis over de volgende vormen van pijnmedicatie. Deze zijn 24 uur per dag beschikbaar:

In het derde trimester van de zwangerschap zal ook een consult gewijd worden aan informatie rondom pijnbestrijding. En tijdens de bevalling is er ook altijd gelegenheid om u te laten informeren over pijnbestrijding.


Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback