Heeft u last van spataderen, dan kan uw huisarts u verwijzen naar onze spataderpolikliniek.
U krijgt meestal een gecombineerde afspraak voor een duplexonderzoek (vaatecho) en aansluitend een afspraak bij één van onze vaatchirurgen.

Duplexonderzoek

Een duplexonderzoek is nodig om vast te stellen hoe de aderen in uw benen functioneren. We vragen u om te blijven staan. Dan zijn de spataderen vaak het beste te zien. Een duplexonderzoek is nodig om vast te stellen hoe de aderen in uw benen functioneren. We kijken naar eventuele afwijkingen in de kleppen in de aderen, of er stolsels zijn en we kijken naar de uitgebreidheid van eventuele afwijkingen.

De uitslag van dit onderzoek is direct bekend. U hoeft dus niet te wachten op de resultaten van dit onderzoek. Bij het gesprek met uw vaatchirurg worden de onderzoeksresultaten op een rij gezet en stellen we samen met u het behandelplan op.
» lees meer over duplexonderzoek

Behandelingsmogelijkheden

Spataderen kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Dit hangt onder andere af van de ernst en de uitgebreidheid van de afwijkende aderen. De meeste behandelingen worden poliklinisch verricht. U kunt kort na de behandeling (binnen een uur) weer naar huis. Voor sommige behandelingen is een (plaatselijke) verdoving nodig

Hieronder leest u over verschillende behandelingen. Uw arts bespreekt met u welke behandeling in uw geval het beste is.

Endoveneuze Laser Therapie (EVLT)

EVLT staat voor endoveneuze lasertherapie. Met deze methode brengt de arts een dun glasvezeldraadje in een spatader, die vervolgens met behulp van laserenergie wordt dichtgemaakt.

Convolutectomie

Bij deze ingreep verwijdert de arts via één of meerdere sneetjes de spatader in zijn geheel., Dit is een vaatchirurgische ingreep die poliklinisch onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd.

Sclerocompressie therapie

Convoluten (kleine zijtakjes van de hoofdstam) kunnen worden behandeld met sclerocompressie therapie. Hierbij wordt de spatader met een soort lijm (sclerosans) dichtgeplakt.

ClariVein behandeling

Bij deze behandeling wordt een katheter in de spatader gebracht. Het uiteinde van deze katheter is een soort propellertje. Dat draait rond en raakt de aderwand, tegelijkertijd wordt met vloeistof de ader dicht geplakt Hierdoor stoppen de spataderklachten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Afhankelijk van de zwaarte van de ingreep die u ondergaat, is het belangrijk dat u na de behandeling uw been of benen zoveel mogelijk rust geeft. Wij informeren u hierover zowel voor als na afloop van de behandeling. In de meeste gevallen zult u korte tijd steunkousen moeten dragen. Wij maken een afspraak met u voor controle na de behandeling, om met u het resultaat van de behandeling te beoordelen.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback