Klinische pathologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoeken van cellen en weefsels. De klinisch patholoog is een arts die wordt ingeschakeld bij de behandeling van patiënten in het ziekenhuis of bij de huisarts. Hij of zij stelt de diagnose door het onderzoeken van cellen en weefsels. Door het stellen van de diagnose kunnen patiënten worden behandeld. Daarnaast vindt pathologisch onderzoek plaats om de effecten van therapie te toetsen en spelen pathologen een rol bij bevolkingsonderzoek (o.a. naar baarmoederhalskanker en dikke darmkanker).

Wat is het werkterrein van klinische pathologie?

Het werkterrein van de klinisch patholoog is te verdelen in 2 groepen:

  • cel- en weefselonderzoek
    In meer dan 95% betreft het deze vorm van onderzoek.
  • onderzoek na het overlijden
    Dit wordt ook wel obductie, autopsie of sectie genoemd.
    Veel mensen hebben bij een patholoog nog altijd het beeld van een patholoog-anatoom voor zich die overleden personen onderzoekt om een doodsoorzaak te vinden. Tegenwoordig worden er nog maar weinig obducties verricht (minder dan 5% van het werkterrein).

Het pathologielaboratorium van het Martini Ziekenhuis

Het Ommelander Ziekenhuis  maakt gebruik van de diensten van het pathologielaboratorium van het Martini Ziekenhuis. Lees meer over het pathologielaboratorium van het Martini Ziekenhuis.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback