Het menselijk lichaam zit vol micro-organismen: bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Zonder micro-organismen wordt het voedsel in ons lichaam niet verteerd en kunnen de darmen hun werk niet doen. Maar micro-organismen kunnen ook schadelijk zijn. Ze kunnen infecties en infectieziekten veroorzaken.

Binnen ons ziekenhuis heeft Certe een Laboratorium voor Medische Microbiologie. Dit laboratorium doet onderzoek naar de oorzaken van infectieziekten. Dit doet ze onder andere door lichaamsmateriaal zoals urine en ontlasting te onderzoeken. Dit onderzoek stelt vast, of sluit uit, om welke ziekteverwekker het gaat. Zo kan Certe uw behandelend arts ondersteunen in het inzetten van de meest effectieve behandeling.

Waar levert u uw lichaamseigen materialen in?

Moet u materiaal (zoals urine of ontlasting) inleveren? Maak hiervoor zoveel mogelijk een afspraak. U kunt zich bij de balie van Certe melden. Een medewerker van Certe helpt u dan. Certe is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur (met uitzondering van feestdagen).

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Aanmelden

Na binnenkomst in het ziekenhuis, komt u via routenumnmer 34 bij de aanmeldzuil van Certe. Neem een ticket uit de aanmeldzuil en neem plaats in de wachtkamer. Als uw nummer op het scherm verschijnt, meldt u zich bij de balie. Indien er ook een bloedafname plaatsvindt, neemt u weer plaats in de wachtkamer totdat u een tweede oproep krijgt. Vervolgens gaat u voorbij de balie naar één van de prikcabines.

Wat doet het specialisme Medische Microbiologie nog meer?

Naast het doen van onderzoek naar de oorzaken van infectieziekten, hebben de artsen-microbiologen een consultfunctie. Ze geven behandeladviezen aan artsen en spelen een rol in de preventie van infectieziekten in het ziekenhuis. Hiervoor werken ze nauw samen met de afdeling Infectiepreventie van ons ziekenhuis. Samen met deze afdeling spelen ze onder andere een rol in: 

  • ziekenhuishygiëne en infectiepreventie;
  • scholing en advies geven aan zorgverleners in het ziekenhuis;
  • het opstellen van regels (protocollen) om infecties en de verspreiding daarvan te voorkomen.

Kwaliteit en privacy

Certe staat voor kwaliteit. U kunt er vanuit gaan dat hun diensten van een hoog kwaliteitsniveau zijn. Certe voldoet aan de normen die hun gesteld worden in de zogenoemde ISO15189-norm.
Het laboratorium voert onderzoeken uit op aanvraag van uw behandelend arts. Certe rapporteert uitslagen rechtstreeks aan deze arts. Lees meer over deze gegevensverzending en uw privacy.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback