Uw kind heeft problemen in het middenoor. Een operatie aan het trommelvlies (tympanoplastiek) is nodig. Er is een aantal redenen om deze operatie uit te voeren: 

  • om het gehoor te verbeteren; 
  • en/of een ontsteking uit het middenoor te verwijderen; 
  • en/of het trommelvlies te sluiten.

De KNO-arts voert de operatie aan het trommelvlies van uw kind uit.

Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van belang dat u uw kind goed voorbereidt door zo eerlijk mogelijk en duidelijk te vertellen wat er gaat gebeuren. Uw kind zal dan waarschijnlijk de ingreep als minder akelig ervaren en deze beter kunnen verwerken. Om uw kind te kunnen voorbereiden is het van belang dat u zelf goed geïnformeerd bent over de operatie.

Het is handig om van tevoren een aantal dingen te regelen voor na de ingreep: 

  • Paracetamol
    Na een operatie voelen kinderen zich vaak niet lekker. Het is verstandig om vast Paracetamol tabletjes of zetpillen voor uw kind in huis te halen. De dosering is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Voelt uw kind zich eenmaal thuis niet lekker? Geef het dan een Paracetamol volgens de bijsluiter. De KNO-arts adviseert de eerste 48 uur pijnstilling geven. 
  • Eigen vervoer
    Bij de voorbereidingen hoort ook het regelen van het vervoer naar huis. Wij adviseren om u en uw kind op te laten halen met de auto. U kunt dan met uw kind achter in de auto zitten, omdat uw kind mogelijk door de narcose of ingreep kan braken. 
  • Hygiënische maatregelen
    Oorbellen, piercings of andere sieraden moeten voor de operatie af. Ook mag uw kind geen nagellak op de vingers of tenen hebben. Voor ouder(s) die hun kind begeleiden naar de operatiekamer, is het dragen van sieraden eveneens niet toegestaan.

Een tympanoplastiek is een operatie waarbij de KNO-arts een gaatje in het trommelvlies sluit. Ook kan hij, indien nodig, de keten van gehoorbeentjes weer intact maken. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) hebben een belangrijke functie in het versterken van geluid. Na een oorontsteking of na een ongeval kunnen het trommelvlies en de gehoorbeentjes beschadigd raken, waardoor uw kind slechter hoort.
De KNO-arts herstelt de beschadiging tijdens een trommelvliesoperatie. Hierdoor verbetert het gehoor meestal.

Na de operatie is er, net als bij iedere operatie, kans op complicaties. De kans op een nabloeding is het grootste risico.

De KNO-arts bespreekt de alternatieven met u.

  • Uw kind heeft over het algemeen geen of nauwelijks klachten na de operatie, wel kan er nog een paar dagen vocht lekken uit het oor. 
  • Het verband mag u een keer verschonen. 
  • Uw kind kan last hebben van misselijkheid en duizeligheid. 
  • Het gehoor van uw kind kan wat verminderd zijn doordat er een tampon in de gehoorgang zit. Deze wordt op de polikliniek verwijderd. 
  • Het is belangrijk dat uw kind de eerste 2 weken de neus niet probeert te snuiten. Hierdoor verandert namelijk de druk in het middenoor. 
  • Als uw kind moet niezen, moet het dat met open mond doen om te voorkomen dat de druk op het middenoor te groot wordt.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de KNO-arts te stellen.

Contact
U bereikt ons ziekenhuis via telefoonnummer 088 – 066 1000. Als u vraagt naar de polikliniek KNO, verbindt ons Klant Contact Centrum u door. Dit doen zij op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur. Buiten deze tijden verbinden zij u door met onze afdeling Spoedeisende Hulp.

Heeft uw kind hechtingen?
Uw kind heeft hechtingen achter in het oor of in de gehoorgang. Deze hechtingen zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.
In het oor zit een tampon. Deze is gedeeltelijk oplosbaar. De KNO-arts zal de tampon na ongeveer 1 of 2 weken op de polikliniek verwijderen.

Hoe moet de wond worden verzorgd?
Na de operatie kan de wond nog een paar dagen lekken. U mag het oorverband verschonen. Tijdens de opname kan de kinderverpleegkundige u uitleggen hoe u dit moet doen.

Mag uw kind in bad en douchen?
Zolang er een tampon in het oor zit en de hechtingen niet zijn verwijderd, mag uw kind douchen en de haren wassen.
Voorkom water in de oren door tijdens het douchen een kopje/glas of beker op het oor te doen.

Wanneer mag uw kind weer naar school?
Uw kind mag, als hij zich goed voelt, na een week weer naar school.

Wanneer mag uw kind weer sporten en spelen?
Het is belangrijk dat uw kind de eerste dagen rustig aan doet. Na 3 weken mag uw kind weer zwemmen en sporten.

Wat mag uw kind na de operatie eten en drinken?
Na de operatie mag uw kind weer gewoon eten en drinken.

Moet uw kind nog een keer voor controle naar het ziekenhuis?
De KNO-arts wil uw kind ongeveer een week na de operatie nog een keer zien op de polikliniek. In sommige gevallen krijgt u hiervoor een afspraak mee. Is dit niet zo, moet u zelf even een afspraak maken.

Wanneer moet u bellen en met wie? 

  • Bij een nabloeding 
  • Als uw kind 2 dagen na de operatie nog koorts heeft (hoger dan 38.5°C) 
  • Als u de situatie van uw kind niet vertrouwt, 
  • Neem dan contact op met het ziekenhuis, telefoonnummer 088 -066 1000.
Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback