Binnenkort wordt u in het Ommelander Ziekenhuis onderzocht of behandeld. Hiervoor kan sedatie door een Sedatie Praktijk Specialist nodig zijn.
In deze folder leggen wij uit wat sedatie is, waarom sedatie tijdens een onderzoek of behandeling nodig kan zijn en waar u dan rekening mee moet houden.

Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn. Dit gebeurt door het geven van een slaapmiddel en een pijnstiller via een infuus in een bloedvat van uw hand of arm.

Sedatie wordt toegepast bij een onderzoek of behandeling welke voor u onprettig is en/of waar u erg tegen op ziet. Sedatie zorgt er voor dat u het onderzoek of de behandeling als acceptabel zult ervaren.

Het is afhankelijk van het type onderzoek of behandeling hoe diep u gesedeerd wordt. U wordt van de sedatie slaperig maar u bent wel snel te wekken.
Afhankelijk van de diepte van sedatie kunnen we nog contact met u maken tijdens het onderzoek of behandeling. Meestal weet u daar na het wakker worden niets meer van.

De sedatie wordt uitgevoerd door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Dit is een anesthesiemedewerker die speciaal is opgeleid voor het toedienen van sedatie. De Sedatie Praktijk Specialist (SPS) werkt nauw samen met de anesthesioloog (= arts die gespecialiseerd is in het toedienen van narcose).

Sedatie wordt gegeven om onderzoeken en behandelingen die onaangenaam zijn of waar patiënten erg tegenop zien, toch te kunnen uitvoeren.

Sedatie vermindert angst en verlaagt het bewustzijn.

Door de sedatie kunt u zich beter ontspannen en wordt u vaak slaperig. Vaak wordt er ook pijnstilling gegeven, waardoor u minder pijn zult voelen.

Voordat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt heeft u een voorbereidend gesprek met uw behandelend arts of een verpleegkundige. U krijgt dan uitleg over het onderzoek of de behandeling. Na dit gesprek neemt de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) contact met u op om gezondheidsvragen door te nemen. Ook krijgt u uitleg over de sedatie en kunt u hierover vragen stellen.

LET OP:
Als er in de periode tussen het gesprek met de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) en de dag van het onderzoek of de behandeling veranderingen zijn opgetreden in uw gezondheid, geeft u dit dan door aan de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)!

De sedatie kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent. Nuchter zijn betekent niet eten en drinken. Houdt u hiervoor het volgende schema aan:

Vanaf 6 uur voor uw OPNAME: 

  • U mag NIETS meer eten (ook geen snoepjes); 
  • U mag GEEN melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol meer drinken. U mag nog wel water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker) drinken.

Vanaf 2 uur voor uw OPNAME: 

  • U mag NIETS meer eten (ook geen kauwgom of snoepjes); 
  • U mag NIETS meer drinken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of om de mond te spoelen na het tandenpoetsen mag nog wel.

LET OP:
Soms gelden er andere regels voor het nuchter zijn bij uw onderzoek of behandeling! Als dat bij u het geval is, informeert uw arts u hierover.

De medicijnen die u thuis gebruikt mag u innemen met een klein slokje water, tenzij dit anders met u is afgesproken.

  • Tijdens het onderzoek of de behandeling mag u in verband met uw veiligheid geen sieraden of piercings dragen. Wilt u thuis al uw sieraden af doen? U kunt het beste uw sieraden thuis laten.
  • Op de dag van het onderzoek of de behandeling mag u geen make-up, nagellak en bodylotion gebruiken, in verband met de controles die tijdens het onderzoek of de behandeling worden uitgevoerd.
  • U mag geen contactlenzen dragen tijdens het onderzoek of de behandeling. Neemt u daarom een lenzendoosje mee naar het ziekenhuis om de lenzen in te doen.
  • Als u een bril draagt, kunt u deze meestal op houden. Neemt u een brillenkoker mee naar het ziekenhuis om uw bril in te doen als u deze toch kort even af moet zetten.
  • Heeft u een gehoorapparaat, dan kunt u deze in laten.

Op de dag van het onderzoek of de behandeling geeft uw behandelend arts u eerst nog kort uitleg over wat er gaat gebeuren. Daarna komt u in de onderzoek- of behandelkamer op een speciaal bed te liggen en krijgt u:

  • stickers op uw borst voor de hartbewaking;
  • een bloeddrukband om uw arm;
  • een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten;
  • een zuurstofslangetje in uw neus;
  • een infuusnaaldje ingebracht voor de medicijnen.

Tijdens het onderzoek of de behandeling bewaakt en controleert de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en ademhaling.

Als de arts klaar is met het onderzoek of de behandeling, stopt de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) het toedienen van het slaapmiddel en de pijnstiller. Vervolgens wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. U wordt snel weer wakker.

Zodra u goed wakker bent, mag u wat drinken en eten, tenzij anders is afgesproken.

Zodra ook de controles stabiel zijn, verlaat u de uitslaapkamer en kunt u weer naar huis of gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Door de sedatie is uw reactie- en inschattingsvermogen verminderd. Daarom geldt voor de eerste 24 uur na het onderzoek of de behandeling dat: 

  • u niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer. Regelt u dus van te voren vervoer naar huis;
  • de avond en nacht na het onderzoek of de behandeling er iemand moet zijn die op u kan letten;
  • u geen belangrijke beslissingen neemt of belangrijke documenten ondertekent;
  • u geen gevaarlijke machines bedient;
  • u geen alcohol drinkt.

Aan alle medische ingrepen zitten risico’s. Welke risico’s dat zijn en hoe groot deze risico’s zijn hangt onder andere af van het onderzoek of de behandeling en van uw algemene conditie.

Sedatie is zeer veilig en er treden maar zelden complicaties op. Tijdens het gesprek met de Sedatie Praktijk Specialist vertelt deze aan u wat de eventuele complicaties kunnen zijn.

Heeft u nog vragen over de sedatie, neemt u dan voordat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt, contact op met de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) via sedatie@ozg.nl of via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088- 066 1000. De Sedatie Praktijk Specialist (SPS) is aanwezig op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur.

Heeft u vragen over de behandeling of het onderzoek, dan kunt u eveneens op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via het algemene nummer van het ziekenhuis contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback