Binnenkort komt u voor een dagbehandeling naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Onderstaand vindt u informatie over de gang van zaken bij een opname op afdeling 1B Dagbehandeling. De folder gaat niet in op de ingreep zelf.

Download via onderstaande knop de folder 'Afdeling dagbehandeling'.

Dagbehandeling wil zeggen dat u in het algemeen op de dag dat het onderzoek of de operatie plaats vindt, weer naar huis kunt. De opnameduur kan variëren van enkele uren tot een hele dag.

Tijdens uw laatste bezoek aan de polikliniek is een voorlopige datum voor de ingreep met u afgesproken. Ongeveer twee weken voor de definitieve datum krijgt u thuis een brief van het ziekenhuis. Hierin staat behalve deze definitieve datum ook het tijdstip van de opname vermeld.

Belangrijk
Heeft u kort voor uw opname een infectie (ziekte) gehad, dan willen wij dit graag weten. Een infectie (ziekte) kan, ook al bent u zelf inmiddels genezen, extra risico’s inhouden voor uw medepatiënten en het ziekenhuispersoneel.

Wilt u ook doorgeven of u:

  • werkt of woont op een boerderij met varkens, vleeskippen of vleeskalveren of op een andere wijze in contact komt met deze dieren;
  • of u de afgelopen 2 maanden in een buitenlandse zorginstelling opgenomen bent geweest;
  • of u van uw arts heeft gehoord dat u een MRSA of BRMO-bacterie bij u draagt;
  • de afgelopen 2 maanden in een asielzoekerscentrum heeft gewoond;
  • een huisgenoot heeft dieMRSAbij zich draagt.

U kunt bellen met de afdeling Opname via het algemene nummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000. Bent u reeds in het ziekenhuis, wilt u dan uw arts of verpleegkundige inlichten?


Om de dagopname zo goed mogelijk te laten verlopen kunt u thuis een aantal voorbereidingen treffen. We vragen uw aandacht voor het volgende:

  • u wordt verzocht ’s morgens vóór de opname thuis te douchen, make-up en nagellak te verwijderen en geen bodylotion/crème te gebruiken;
  • in verband met hygiëne en veiligheid mogen op de operatieafdeling geen sieraden worden gedragen. Dit geldt ook voor een trouwring of piercings. Wij vragen u sieraden, trouwring, piercings en andere waardevolle spullen thuis te laten. Als u uw ring niet af kunt krijgen, dan verzoeken wij u dit te laten doen door de juwelier. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden voor vermissing of beschadiging van persoonlijke eigendommen;
  • u wordt nadrukkelijk gewezen op het strikt navolgen van hetgeen met u tijdens het preoperatief spreekuur is afgesproken wat betreft eten en drinken. Blijkt tijdens de opname dat u zich niet aan de afspraken hebt gehouden, dan kan de ingreep niet doorgaan. De kans op complicaties is in dit geval te groot;
  • medicijnen die u gebruikt kunt u innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Gebruikt u bij het innemen zo weinig mogelijk water.
  • plastabletten mag u voor de ingreep niet innemen, tenzij anders met u is afgesproken;
  • heeft u suikerziekte of gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, overlegt u dan met uw arts ten aanzien van medicijngebruik;
  • wij adviseren u ervoor te zorgen dat u paracetamol in huis heeft, voor na de ingreep.

Wij vragen u om het volgende mee te nemen op de dag dat u naar het ziekenhuis komt:

  • medicijnen die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking;
  • pantoffels of slippers;
  • extra ondergoed;
  • makkelijk zittende kleding voor na de ingreep.

Indien uw behandelend arts heeft aangegeven dat u na de ingreep thuis tijdelijk gebruik moet maken van loopkrukken of andere hulpmiddelen, dient u er voor te zorgen, dat u deze in huis heeft voordat u opgenomen wordt. U moet deze (loop)hulpmiddelen meenemen tijdens de opname.

Afhankelijk van de ingreep is het belangrijk dat u ‘s nachts niet alleen bent. Dit dient u voor de opname te regelen.

Het is gebruikelijk dat u naar het ziekenhuis wordt gebracht en uw begeleider weer naar huis gaat. Het is belangrijk dat u een telefoonnummer bij u heeft, zodat de verpleging weet wie er gebeld moet worden als u weer opgehaald kan worden. Dit telefoonnummer wordt genoteerd op het opnameformulier bij ‘contactpersoon’. Blijft uw begeleider in het ziekenhuis, dan kan hij/zij in de bezoekershal wachten.

Mocht u de dag vóór of op de dag van de opname erg verkouden zijn of koorts hebben, neem dan contact op met afdeling Dagbehandeling (1B), telefoon 088 – 066 1000. Dit kan namelijk een reden zijn om de opname tijdelijk uit te stellen.

Op de afgesproken dag/tijd kunt u zich melden bij de balie op afdeling 1B, de Dagbehandeling. Volg route 74. Deze afdeling is gelegen op de eerste verdieping. Hier meldt u zich bij de secretaresse. De secretaresse zal u naar de wachtruimte verwijzen, waar u opgehaald wordt door de verpleegkundige.

Na een kort opnamegesprek door de verpleegkundige, vinden er enkele voorbereidingen plaats, namelijk:

  • controle van bloeddruk, polsslag en temperatuur;
  • aantrekken van speciale operatiekleding, waarna u plaats neemt in bed;
  • afdoen van horloge en eventuele sieraden (waaronder ook piercings) en uitnemen van contactlenzen;
  • in geval van algehele narcose ook uitdoen van uw gebitsprothese.

De mogelijkheid bestaat dat u na het opnamegesprek nog een tijd moet wachten voordat de ingreep plaatsvindt. U verblijft gedurende de wachttijd op de afdeling. Het tijdstip waarop u geholpen wordt, ligt namelijk niet exact vast. Dit is afhankelijk van het operatieprogramma.

Een verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling. Medewerkers van de operatieafdeling zullen u vervolgens verder voorbereiden.

Na de ingreep wordt u eerst naar de uitslaapkamer gebracht, voordat u terugkomt op de afdeling. Weer terug op de afdeling worden uw controles opnieuw gemeten. Uw contactpersoon wordt geïnformeerd over het verloop van de ingreep en u krijgt eten/drinken aangeboden.

Wanneer u weer naar huis mag, is afhankelijk van onder andere het tijdstip waarop u geholpen bent en hoe u zich voelt. Het is daarom van te voren niet altijd te zeggen wanneer het ontslag precies zal zijn. Het ontslag gebeurt in overleg met de
behandelend arts. Mocht uw toestand na de ingreep het niet toelaten om naar huis te gaan, dan kan het zijn dat de arts en/of verpleegkundige besluiten u een nacht te laten blijven. U wordt in dat geval overgeplaatst naar een andere afdeling.

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u, afhankelijk van uw ingreep, het volgende mee:

  • een afspraak voor een controlebezoek op de polikliniek;
  • instructies en advies voor een goed herstel;
  • eventueel pijnmedicatie voor de eerste 2 dagen thuis, op te halen bij de ziekenhuisapotheek;
  • een ervaringenkaart.

Omdat de verdoving na een operatie niet meteen is uitgewerkt, mag u niet zelf rijden of alleen reizen. Wij raden u aan van te voren het vervoer naar huis te regelen door een familielid of bekende te vragen u op te halen. Een andere mogelijkheid is een taxi te (laten) bellen. De taxikosten zijn voor eigen rekening.

Als er zich thuis problemen voordoen, die samenhangen met de ingreep of als u zich ergens ongerust over maakt, of als er complicaties optreden, dan kunt u contact opnemen:

  • op werkdagen tot 19.00 uur met afdeling 1B, Dagbehandeling;
  • tussen 19.00 en 08.00 uur en in het weekend met de afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH).

U kunt bellen naar het algemene nummer van het Ommelander Ziekenhuis, telefoon 088 – 066 1000. De telefonist verbindt u dan door met de betreffende afdeling.

Na de eerste 24 uur kunt u terecht bij uw huisarts.

Mocht u naar aanleiding van de informatie in deze folder nog vragen of opmerkingen hebben ten aanzien van de gang van zaken rond uw opname, dan kunt u op werkdagen altijd contact opnemen met afdeling 1B, Dagbehandeling, telefoon 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback