Bij u zijn of worden implantaten in de kaak aangebracht. Hieronder leest u wat u in de periode na de ingreep kunt verwachten en wat u zelf kunt doen.

Implantaten zijn kunstwortels (schroefjes) die in de kaak aangebracht worden door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na een genezingsperiode van 2-3 maanden kan de tandarts hierop een kroon of brug op (laten) vervaardigen.

Soms is de kaak te smal of te laag om het juiste implantaat te kunnen plaatsen. Dan wordt tijdens de ingreep kunstbot aangebracht om de kaak breder te maken. Soms wordt van een andere plek in de kaak bot geoogst.

Voor en na de operatie moet u medicijnen gebruiken (antibiotica, spoelmiddel en evt. pijnstillers). Deze krijgt u mee op recept bij het eerste gesprek, voorafgaand aan de operatie. U krijgt dan ook uitleg over wanneer u deze medicijnen moet innemen. U moet de medicijnen vast ophalen bij de apotheek.

Pijn
De verdoving is na enige uren uitgewerkt. Het is daarom verstandig een pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U heeft adviezen gekregen over welke pijnstillers u het beste kunt innemen.

Hechtingen
Uw hechtingen lossen vanzelf op binnen 1-2 weken na de ingreep.

Nabloeding
Na de operatie kan er nog wat bloed uit de wonden komen. Hierdoor wordt het speeksel rood. Meestal stopt dit vanzelf. U mag voorzichtig met een vochtig gaasje of vochtige zakdoek op het wondje drukken gedurende 30 minuten.

Als u bloedverdunners gebruikt heeft u adviezen of extra medicijnen van de MKA-chirurg voorgeschreven gekregen.

Zwelling en bloeduitstorting
Als gevolg van de behandeling kunt u zwelling krijgen in het gezicht. Deze zwelling is meestal het grootst 2-3 dagen na de behandeling. Daarna neemt de zwelling weer langzaam af. Door deze zwelling kunt u soms tijdelijk uw mond minder ver opendoen en kan slikken gevoelig zijn. Ook kunt u een bloeduitstorting (‘blauwe plek’) krijgen van de kin. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf over.

Eten en drinken
U mag weer eten en drinken zodra de verdoving is uitgewerkt. Zorg ervoor dat het eten en drinken niet te heet of te koud is. U kunt de eerste paar weken na de behandeling alleen zacht voedsel eten.

Spoelen 

  • U mag de rest van de dag de mond niet met water spoelen, anders kunnen de wondjes weer gaan bloeden.
  • De dag na de ingreep start u met een spoelmiddel (Chloorhexidine). Hiermee moet u 3 keer per dag (na de maaltijden) de mondholte en de implantaten goed spoelen. Dit doet u gedurende 2 weken. Na deze 2 weken kunt u de implantaten voorzichtig met een zachte tandenborstel schoonhouden. 
  • Als u bloedverdunners gebruikt krijgt u soms nog een tweede mondspoelmiddel mee (Tranexaminezuur). Hier mag u de zelfde dag mee beginnen.

Tandenpoetsen
U kunt gewoon uw tanden poetsen. Maar doe dit in de buurt van het wondje heel voorzichtig. Na het tandenpoetsen moet u het slokje water direct uitspugen.

Roken en alcohol
Drink de eerste dagen na de behandeling geen alcohol en rook niet.

Afdekschroefjes
Uit het tandvlees steekt meestal een metalen dopje. Dit is de afdekschroef van het implantaat. Deze mag u na 2 weken voorzichtig met een zachte tandenborstel gaan poetsen. Als het dopje losraakt is dit niet erg. Neem contact met ons op. Wij zullen het dopje weer voor u vastzetten.

Soms is er geen dopje zichtbaar. Dan heeft de MKA-chirurg het implantaat onder het tandvlees begraven (bijv. als er kunstbot is aangebracht). In dat geval is een tweede (kleine) ingreep nodig om een dopje te plaatsen. Hierover heeft u uitleg gehad.

Na de behandeling maken we meteen met u een afspraak voor een controle over 6-8 weken.

Als de MKA-chirurg aan de voorzijde van uw gebit een implantaat heeft geplaatst, dan had u waarschijnlijk al een tijdelijke plaatprothese. U mag deze plaatprothese pas weer dragen nadat hij door uw tandarts is aangepast aan de nieuwe situatie. Dit voorkomt dat er druk op het implantaat ontstaat.

Na 2-3 maanden maakt uw tandarts op het implantaat de kroon of de brugconstructie.

Belt u de polikliniek MKA-chirurgie als:

  • de wonden blijven bloeden en de bloeding niet te stelpen is; 
  • u pijn heeft die na 7 dagen niet duidelijk is afgenomen; 
  • de pijn en de zwelling na een week weer toenemen; 
  • u aanhoudende koorts heeft van 39 graden of hoger (de eerste dagen is enige verhoging normaal).

U kunt ons bereiken via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan uw MKA-chirurg of assistente te stellen.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback