Hieronder leest u informatie over het MRI-onderzoek van de hersenen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

MRI is een techniek om met behulp van een sterke magneet en radiogolven, dus zonder röntgenstralen, afbeeldingen van het lichaam te maken. Tijdens het MRI onderzoek dat bij u wordt uitgevoerd, worden hersenweefsel en bloedvaten in beeld gebracht.

U vult voor het onderzoek eerst thuis de controlelijst MRI in, die u heeft meegekregen.
Als u bepaalde operaties heeft gehad, of als u lichaamsvreemde voorwerpen in, op of aan uw lichaam heeft, dan moet daarmee rekening worden gehouden.
De verpleegkundig specialist van de geheugenpolikliniek bespreekt dit ook met u.

Metalen of magnetiseerbare voorwerpen mogen niet in de buurt van de sterke magneet komen. U moet hierbij denken aan voorwerpen binnen het lichaam of voorwerpen op of aan het lichaam.

Dit betekent: 

  • draag kleding zonder metalen ritsen en knopen; 
  • draag geen sieraden, piercings, haarspelden of klemmen, haarextensie(s) of pruik met metaal; 
  • gebruik geen oog make-up; 
  • als u een bril, gekleurde lenzen, kunstgebit of gehoorapparaat draagt, dan dient u die voor het onderzoek uit en/of af te doen; 
  • haal muntgeld, aanstekers, sleutel, mobiele telefoon, bankpas en andere passen met magneetstrip uit uw zakken.

Tandvullingen en kronen zijn niet magnetiseerbaar en geven geen problemen.

U kunt zich melden bij het secretariaat van de afdeling Medische Beeldvorming. Een MBB’er (röntgenlaborant) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer.
Daar wordt u verteld welke kledingstukken u moet uitdoen voor het onderzoek. Voordat u de MRI-ruimte ingaat, neemt de MBB’er nog met u door of u volledig “metaal-vrij” bent.

Vervolgens neemt u plaats op een onderzoektafel. Het onderzoek duurt enige tijd en u moet in die periode dezelfde houding kunnen volhouden. Door een beweging van het lichaam worden de opnamen namelijk negatief beïnvloed. Tevens kan het zijn dat u een meetapparaat (zogenaamde “spoel”) op of om het hoofd krijgt. Deze spoel wordt gebruikt om opnames te maken. U krijgt een alarmbel in uw hand. Hierin kunt u knijpen, als u hulp nodig heeft.

Tijdens het onderzoek hoort u veel lawaai: een snel kloppend geluid. U krijgt een koptelefoon op om het geluid te dempen. U kunt de MBB’er horen via de koptelefoon, maar u kunt niet met elkaar praten. Als u dat prettig vindt, kan de radio aan of kunt u luisteren naar uw eigen meegebrachte CD.

De MBB’er schuift nu de onderzoektafel in de tunnel van het MRI-apparaat. Deze tunnel is aan beide uiteinden open.

Het onderzoek duurt 15 minuten.

Bij sommige tatoeages of permanente make-up kan door de ijzerdeeltjes die daar inzitten, de huid opwarmen. Dit kan hetzelfde effect geven als wanneer u verbrand bent door de zon. Mocht dit het geval zijn, dan adviseren wij u bij thuiskomst de huid te koelen. Ook kunnen tatoeages door een MRIonderzoek uitlopen/vervagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist van de geheugenpolikliniek, via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback