U heeft een volair plaatletsel aan uw vinger. Hiervoor krijgt u een vingerbrace.

Het middelste gewricht (het PIP gewricht) van uw vinger is aan de handpalmzijde van uw hand (de zogenoemde volaire kant) beschadigd.

 

Dit kan komen door het overstrekken van uw vinger. Bijvoorbeeld doordat uw vinger tijdens een ongeval achterover is geslagen. Vaak gebeurt dit tijdens een (bal)sport.

Een medewerker van de Gipskamer (de gipsverbandmeester) voert de behandeling uit. Soms behandelt een medewerker van de Spoedeisende Hulp u.

U krijgt eerst een vingerkoker om uw vinger (zie foto). Het kan ook zijn dat u een gipsspalk krijgt. Dit is afhankelijk van uw letsel. Ook kan de stand van de vingerkoker of gipsspalk afwijken van wat u op de foto ziet.










U moet de koker of spalk ongeveer 1 week dragen. Dit brengt uw vinger namelijk tot rust. 

Na de eerste week is de meeste zwelling en de ergste pijn verdwenen. U kunt uw vinger vaak weer (gedeeltelijk) buigen. Uw vinger blijft nog wel een aantal weken pijnlijk.

Het is belangrijk dat u uw vinger niet overstrekt. Daarom krijgt u een vingerbrace. Deze verhindert overstrekken. U kunt uw vinger wel buigen.  








Het buigen wil in het begin nog niet helemaal, omdat uw vinger nog gezwollen is. Het is goed om regelmatig te proberen om volledig te buigen. Laat uw vinger dan weer terug strekken, maar zonder te overstrekken.

Pas als de volaire plaat weer volledig is genezen, kunt u uw vinger weer helemaal strekken. Dit is dan ook niet pijnlijk meer. Dit kan 3 tot 5 weken duren!

Lichte werkzaamheden zijn in de hersteltijd nog goed mogelijk. Met kracht knijpen wil dan nog niet.

In veel gevallen krijgt u ook een verwijzing voor handtherapie in het ziekenhuis.

De chirurg bespreekt eventuele risico’s van de behandeling met u.

De chirurg bespreekt met u of er eventuele alternatieven voor deze behandeling mogelijk zijn.


  • Schoonmaken

De brace is van kunststof en kan smetten van de huid veroorzaken. Daarom moet u uw vinger en de brace regelmatig laten drogen. Douchen zonder brace mag, net als slapen zonder brace.

De brace is bestand tegen water, dus schoonmaken met water en zeep is geen probleem. Het is wel belangrijk de zeep er zorgvuldig af te spoelen en de brace goed te laten drogen. Verzorg de huid eronder goed met bijvoorbeeld een bodylotion. 

Gebruik handwarm water om de brace schoon te maken. Bij gebruik van heet water kan het spalkje namelijk vervormen.


  • Sporten

Het is beter om de eerste weken niet aan balsporten te doen. De chirurg of handentherapeut zal u hierin adviezen geven.


  • Met de platte hand ergens op steunen

Met de platte hand ergens op steunen is geen goed idee. De chirurg of handentherapeut zal u hierin adviezen geven.

Neemt u bij 1 of meer van onderstaande klachten contact met ons op:

  • wanneer het spalkje te ruim of te klein is geworden;

  • wanneer er scherpe randen zijn ontstaan;

  • wanneer u (ernstige) huidklachten krijgt door het spalkje.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de gipskamer of chirurgische polikliniek te stellen. U bereikt hen via telefoonnummer 088 - 066 1000.