Op deze pagina treft u informatie aan over de voorbereidingen op uw darmonderzoek (coloscopie).

Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet uw darm helemaal schoon zijn. Hiervoor moet u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek thuis enkele voorbereidingen uitvoeren.
De voorbereiding op het onderzoek bestaat uit: veel drinken, een vezelbeperkt dieet en het gebruik van laxeer- en darmreinigingsmiddelen. Het moment waarop u start met het darmreinigingsmiddel is afhankelijk van het tijdstip waarop de coloscopie plaatsvindt.

Het is heel belangrijk dat u de aanwijzingen voor deze voorbereiding goed opvolgt. Wanneer uw dikke darm namelijk niet goed schoon is, kan de coloscopie niet plaatsvinden of wordt, als dit blijkt tijdens de coloscopie, het onderzoek gestopt. Het onderzoek moet dan na een hernieuwde darmreiniging op een andere datum, opnieuw worden uitgevoerd.

Twee dagen voor het geplande onderzoek start u met het vezelbeperkt dieet. Dit betekent dat u bepaalde vezelrijke voedingsbestanddelen niet mag eten. Er zijn gelukkig ook heel veel voedingsmiddelen die niet vezelrijk zijn en die u dus wel mag eten tijdens de voorbereiding.

Wat u NIET mag eten: 

 •  volkoren graanproducten zoals: brood met zaden en volkorenbrood, volkoren en meergranen pasta en zilvervliesrijst;
 • vezelige groenten zoals: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika’s, rauwkost; 
 • bepaalde fruitsoorten zoals: sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten; 
 • en verder noten, pinda’s en zaden.

Wat u WEL mag eten:

 • broodmaaltijden zoals: beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter;
 • magere vleeswaren, magere kaas zonder pitjes, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes;
 • fruit zoals: zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil, appelmoes, vruchtenmoes;
 • warme maaltijd zoals: soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten), aardappelen, witte rijst, pasta, macaroni; 
 • licht gebraden, mager vlees, vis of kip (zonder vel);
 • gaar gekookte groenten zoals: bloemkool, broccoliroosjes; 
 • desserts zoals: vla, pudding, kwark of yoghurt zonder stukjes.

Om de darm goed schoon te krijgen heeft u een darmreinigingsmiddel gekregen. Het is belangrijk dat u de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof helemaal opdrinkt!

Bij inname van het darmreinigingsmiddel wordt de ontlasting steeds dunner en uiteindelijk wordt het een licht gekleurde, waterige vloeistof. (zie afbeelding hieronder).


Als u denkt dat de darm niet schoon is, neemt u dan tijdig contact op met de afdeling Endoscopie via het algemene nummer van het ziekenhuis: 088-066 1000.

De bijsluiter die u van de apotheek heeft ontvangen moet u NIET gebruiken. De uitleg die hierna volgt, vervangt de bijsluiter volledig.

Instructie voor de bereiding van PLEINVUE®

 •  U heeft 1 verpakking PLEINVUE® gekregen met daarin 3 sachets. 
 • Dosis 1 is één groot sachet. Deze dosis heeft een mangosmaak. Deze dosis lost u op in 500 ml water. Roer tot al het poeder is opgelost. Dit kan ongeveer 8 minuten duren.
 • Dosis 2 zijn twee sachetsverpakkingen: dosis 2 sachet A & B. Deze twee sachets zijn aan elkaar gelijmd en hebben samen een fruitdranksmaak. Beide sachets (A&B) lost u op in 500 ml water. Roer tot a het poeder is opgelost. Dit kan tot ongeveer 8 minuten duren.

Tips voor het innemen van PLEINVUE® 

 • U drinkt dit (ijs)koud uit de koelkast. 
 • U gebruikt een rietje bij het drinken, zodat het wat verder in de mond komt. 
 • Drink de oplossing rustig en in kleine slokjes op. Dit is zeer belangrijk! Neem ook kleine slokjes heldere vloeistof tussendoor. Hier doet u minimaal 1 uur over. Indien nodig, kunt u het drinken van PLEINVUE kort onderbreken en de behandeling hervatten wanneer een vol gevoel, eventuele misselijkheid verdwenen zijn. 
 • Om een nare smaak tegen te gaan, kunt u tussendoor eventueel kauwgom gebruiken.  Drink voor de 2e dosis een kopje thee in de ochtend.
 • Tussendoor mag u andere heldere vloeistoffen drinken zoals bouillon, thee, water of appelsap.

Afhankelijk van het tijdstip van onderzoek volgt u een tijdschema voor het reinigen van de darmen.


U mag uw medicatie gewoon door blijven gebruiken tenzij er iets anders met u is afgesproken in verband met bloedverdunners, diabetes-medicatie en/of ijzerpreparaten.

Als u voor of na het onderzoek nog vragen heeft, kunt u bellen met de afdeling Endoscopie. Deze is te bereiken via Klant Contact Centrum, telefoonnummer 088 - 066 1000.

De tijdschema's vindt u in onderstaande folder. Het ingevulde schema is toegestuurd met de afsprakenbrief.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback