U heeft een kijkoperatie aan uw knie ondergaan en staat op het punt het Ommelander Ziekenhuis Groningen te verlaten. Hier vindt u enkele praktische tips en adviezen over hoe u de komende twee weken met de knie moet omgaan. Over ongeveer twee weken komt u terug voor controle op het spreekuur.

U mag 24 uur na de operatie het drukverband van de knie afdoen. De pleisters mogen na 2 dagen verwijderd worden. Als de wondjes dicht zijn (meestal binnen 2 dagen) mag de knie weer nat worden (douchen).

Het is normaal dat uw knie de eerste dagen na de kijkoperatie pijnlijk en dik is. Daarom is het belangrijk om tijdens het lopen de knie te ontzien. Dit doet u door beide krukken goed te gebruiken, zij moeten het lichaamsgewicht op het been verminderen.
Probeert u de loopbeweging zo normaal mogelijk te maken. Het is belangrijk dat u tijdens het lopen de voet goed afwikkelt om de bloedsomloop in het onderbeen te stimuleren.

Als u wilt traplopen en er is een trapleuning aanwezig, gebruik deze dan in plaats van één van de krukken. Onthoud als vuistregel:

  • trap op: eerst het goede been 1 trede hoger plaatsen en dan het geopereerde been en de kruk ernaast plaatsen.
  • trap af: eerst de kruk één trede lager plaatsen, dan het geopereerde been en vervolgens het goede been ernaast plaatsen.

Gebruikt u de leuning en de kruk goed om de knie te ontzien.

Wij raden u aan om te wachten met sporten tot u weer voor controle bent geweest. Tijdens deze controle krijgt u verder advies.

Als u uw been weer soepel en zonder pijn kunt bewegen en u weer vertrouwen heeft in de kracht van het been, dan mag u weer autorijden. Bedenkt u wel dat als gevolg van de operatie de reactiesnelheid van uw been de eerste weken is verminderd.

De volgende oefeningen kunt u thuis doen:

  • zo hard mogelijk aanspannen van de bovenbeenspieren met een gestrekte knie;
  • been gestrekt heffen;
  • zittend of staand op het goede been de knie laten ‘bengelen’ door rustige buig/strekbewegingen in de knie te maken;
  • fietsen op de hometrainer mag als u de knie weer ver genoeg kunt buigen. Zet de weerstand op de hometrainer niet te zwaar.

De kans op een complicatie na een kijkoperatie is in het algemeen klein. Bij extreme pijn en zwelling van de knie of wanneer de kuit zeer pijnlijk en gespannen aanvoelt, is het belangrijk na te gaan wat deze klachten kan veroorzaken. Daarom moet u bij optreden van deze klachten zo spoedig mogelijk contact opnemen met het Ommelander Ziekenhuis. Het telefoonnummer treft u hierna aan.

Wij hopen u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven. Na ongeveer twee weken komt u op het spreekuur voor controle. Eventuele vragen en bijzonderheden kunt u dan bespreken.

In dringende situaties (zie hierboven) kunt u altijd contact opnemen met het Klant Contact Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, telefoonnummer 088 – 066 1000.

Bij uw ontslag zult u een advies krijgen over het gebruik en de belasting van de knie na de kijkoperatie. Dit is afhankelijk van wat er is aangetroffen en gedaan door de orthopeed.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback