Veel mensen hebben te maken met aandoeningen aan de handen.

Veelvoorkomende aandoeningen aan de handen

Veelvoorkomende aandoeningen waarvoor mensen naar het Handenspreekuur komen zijn:

  • ziekte van Dupuytren
  • De Quervain
  • Triggerfinger
  • CMC1 arthrose van de duim
  • Carpaal tunnel Syndroom
  • botbreuken of ander letsel

Hieronder wordt kort uitgelegd wat de aandoeningen inhouden. Wilt u meer informatie dan kunt terecht bij uw therapeut of specialist.

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Dit wordt ook wel de koetsiersziekte genoemd. Door vermeerdering van het bindweefsel in de hand ontstaan er knobbels en strengen onder de huid. De strengen kunnen gaan samentrekken en daardoor gaan de vingers krom staan. Het is dan niet meer goed mogelijk om de vingers te strekken.

Wat is De Quervain?

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de strek- en spreidspezen in de duim. Als gevolg daarvan in de pols aan de kant waar de duim zit pijnlijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door irritatie als gevolg van herhaalde bewegingen zoals pakken, tillen, knijpen en wringen. Mensen met reuma of diabetes zijn extra gevoelig voor De Quervain.

Wat is een Triggerfinger?

U hebt een triggerfinger als de vinger soms met moeite gestrekt kan worden en dan met een schokje recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis.

De triggerfinger wordt veroorzaakt door een ontsteking van de buigpees. Doordat de ontsteking vaak gepaard gaat met een verdikking, is de pees niet meer soepel te bewegen, maar stokt als gevolg van de verdikking.
Bij mensen met reuma of diabetes komt de Triggerfinger vaker voor.

CMC1 arthrose van de duim

CMC1 is de naam voor het basisgewricht van de duim. Bij CMC1 arthrose is er sprake van slijtage aan het duimbasisgewricht. Het meest voorkomende symptoom van duimbasis artrose is een zeurende pijn aan de basis van de duim. Er is vaak krachtverlies waardoor men dingen uit de handen laat vallen. De pijn verergert vaak bij activiteiten waarbij een knijpbeweging wordt gemaakt, zoals het opendraaien van een pot of het draaien van sleutels. Ook schrijven is vaak pijnlijk.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij een Carpaal Tunnel Syndroom raakt een van de handzenuwen bekneld. De zenuw loopt vanuit de onderarm de hand in via een ‘tunnel’. Het bindweefsel in de tunnel kan gaan zwellen. Wat daarvan de oorzaak is, is niet altijd duidelijk. Maar als gevolg van die zwelling kan de zenuw bekneld raken en klachten veroorzaken.

Botbreuken en ander letsel

Op het handenspreekuur komen ook mensen die problemen hebben met het functioneren van hun hand als gevolg van botbreuken, peesletsel, zaagverwondingen, of ander traumatisch letsel.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Voor deze aandoeningen kunt u voor behandeling terecht bij het handenspreekuur.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback