Bij Orthopedie krijgt u met verschillende zorgverleners te maken. Hieronder leest u wat iemands functie en verantwoordelijkheid is.

De orthopeed

De orthopeed is een medisch specialist met speciale kennis van het houdings- en bewegingsapparaat. We noemen de orthopeed ook wel orthopedisch chirurg of orthopedist. Hij onderzoekt (diagnosticeert) en behandelt mensen met aandoeningen aan onder andere hun botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Dit betreft zowel aanboren afwijkingen, als opgelopen problemen. Veelvoorkomende aandoeningen zijn slijtage (artrose), letsels en infecties van het bewegingsapparaat en peesontstekingen.

De physician assistent (PA)

De physician assistent (PA) is een verpleegkundige of paramedicus die zich heeft gespecialiseerd in de zorgverlening aan mensen met orthopedische aandoeningen. Hij heeft hiervoor een aanvullende masteropleiding afgerond.

De PA combineert verpleegkundige en medische taken. U kunt bij hem terecht met vragen over uw aandoening, behandeling of nazorg. Ook geeft hij informatie over knie- en heupprotheses tijdens voorlichtingsbijeenkomsten. De PA neemt een deel van de werkzaamheden van de orthopeed over. Zo voert hij controleafspraken na uw operatie uit. En werkt hij op de verpleegafdeling, waar u verblijft na uw operatie.
Lees meer over de physician assistent.

De sportarts 

De sportarts is een medisch specialist met speciale kennis van het houdings- en bewegingsapparaat. Hij richt zich op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten en/of bewegen. Ook richt hij zich op het (door sport en/of bewegen) bevorderen en herstellen van de gezondheid van mensen met chronische aandoeningen. Hierbij houdt hij uitdrukkelijk rekening met wat iemand aankan. Speciale aandachtsgebieden van de sportarts zijn sport- en beweeg-gerelateerde aandoeningen, hardloopblessures en bewegen als medicijn.

De medisch assistent Orthopedie

De medisch assistent bereidt de spreekuren van de orthopeed voor. Hij assisteert wanneer nodig bij onderzoeken en behandelingen. Ook handelt hij administratief werk af na elk spreekuur in de polikliniek.

De medisch secretaresse Orthopedie

De medisch secretaresse orthopedie voert administratieve en secretariële werkzaamheden uit voor de spreekuren van Orthopedie. Wanneer u aanvullend onderzoek of een vervolgafspraak nodig heeft, dan regelt de medisch secretaresse samen met u de afspraken. Als u belt met de polikliniek Orthopedie, staat de medisch secretaresse u te woord. Afhankelijk van uw vraag, overlegt de secretaresse met de orthopeed of physician assistent (PA). Vervolgens wordt u teruggebeld met een antwoord op uw vraag.

De orthopedisch instrumentenmaker

De orthopedisch instrumentenmaker maakt kunst- en hulpmiddelen als u deze nodig heeft. Denk aan een brace of spalk, of aan steunzolen, korsetten of epilepsie- en redressiehelmen. De orthopedisch instrumentenmaker werkt in nauw overleg met de orthopeed. Voordat hij een hulpmiddel maakt meet hij uw meten op. Hij werkt hierbij uiterst nauwkeurig om goed passende hulpmiddelen te maken. De orthopedisch instrumentenmaker werkt bij OIM Orthopedie.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback