Wat is orthopedie?

Orthopedie richt zich op het behandelen van aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Bij dit apparaat horen onder andere al uw botten, gewrichten, spieren, pezen, banden, kapsels, waardoor orthopedie een zeer breed vakgebied is. Heeft u last van pijn bij het bewegen of beweegt u minder soepel, dan zijn deze klachten vaak orthopedisch van aard. Een orthopeed heeft als doel uw pijn te verminderen en u beter te laten bewegen.

Aandoeningen en ziektebeelden die horen bij orthopedie

Er zijn veel verschillende aandoeningen en ziektebeelden die vallen onder orthopedie. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden zijn:

  • Artrose
    Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht beschadigd is. Het kan in alle gewrichten voorkomen. Hierdoor kunt u last krijgen van pijn en stijfheid van het gewricht. Beperkingen in loopafstand en nachtpijn zijn veel voorkomende klachten bij artrose. Van alle vormen van artrose zijn knie en heupartrose de meest voorkomende.
  • Sportletsels
    Sporten is gezond, maar helaas komen blessures vaak voor. Er kan sprake zijn van overbelasting, zoals geïrriteerde pezen en spieren. Ook kan er sprake zijn van een verdraaiing of verzwikking van een gewricht. Hierdoor kan schade ontstaan aan banden en pezen. Voorbeelden hiervan zijn een verzwikking van de enkel, een gescheurde kruisband of meniscus in de knie of een schouder uit de kom. Een sportblessure kan het functioneren belemmeren of de stabiliteit van een gewricht verminderen. Welke behandeling plaatsvindt is afhankelijk van de mate van klachten en bepaalt u samen met de arts. Vaak start de behandeling bij de fysiotherapeut.
  • Botbreuken
    Een botbreuk is vaak het gevolg van een ongeluk of valpartij. De behandeling kan bestaan uit gips of een operatie om het bot goed te laten genezen. Bij kleine letsels is soms een brace of een steunverband voldoende.
  • Enkele voorbeelden van overige orthopedische aandoeningen:
    • Schouder: een gescheurde pees, frozen shoulder of instabiliteit;
    • Knie: gescheurde kruisband of meniscus, kraakbeenletsels;
    • Voet/enkel: enkelband instabiliteit, hallux valgus, hamertenen;
    • Kinderorthopedie: scoliose, heupdysplasie, platvoeten.

Gang van zaken bij de polikliniek Orthopedie

Uw huisarts of specialist verwijst u door naar de orthopeed. U maakt een afspraak op onze polikliniek Orthopedie.

Tijdens uw bezoek bespreekt u samen met de orthopeed uw klachten. Ook verricht de orthopeed lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig een aanvullend onderzoek te verrichten, bijvoorbeeld een röntgenfoto of een scan (MRI-, CT- of bot-scan). Het kan zijn dat u hiervoor een afspraak moet maken op een andere afdeling, bijvoorbeeld Medische Beeldvorming. Vaak krijgt u dan ook een nieuwe afspraak op de polikliniek Orthopedie, om de uitslag(en) te bespreken. De medisch secretaresse Orthopedie of doktersassistent helpt u bij het maken van uw afspraken.

Als de orthopeed weet wat er aan de hand is, bespreekt hij of zij samen met u wat de behandelopties zijn. Deze opties kunnen per aandoening erg verschillen. U krijgt bijvoorbeeld een ontstekingsremmende injectie in het gewricht of een verwijzing naar een fysiotherapeut. Een andere mogelijkheid is een operatie. Ook worden er vaak leefstijladviezen gegeven om te zorgen dat de klachten verminderen of in de toekomst minder snel (terug) komen.

Operatieve orthopedische behandelingen

Afhankelijk van uw situatie en uw klachten wordt er een onderzoek of een behandeling voor u uitgezocht. Een aantal voorbeelden:

  • Arthroscopie (kijkoperatie)
    Hierbij voert de orthopedisch chirurg een nauwkeurige inspectie uit om de precieze oorzaak van de klacht aan uw knie, schouder of enkel te bepalen. De behandeling kan in de meeste gevallen direct tijdens de kijkoperatie plaatsvinden. Een voorste kruisband reconstructie of schouderstabilisatie vindt bijvoorbeeld plaats middels een kijkoperatie. Na de operatie mag u op dezelfde dag weer naar huis.
  • Een nieuw knie-, heup- of schoudergewricht
    Het kan zijn dat uw gewrichten zo zijn aangetast door slijtage dat u in aanmerking komt voor een nieuw knie-, schouder of heupgewricht. Tijdens de operatie wordt het versleten gewricht vervangen door een kunstgewricht, een prothese. Als u bent hersteld van de operatie (na een maand of 3 tot 6), zullen uw pijnklachten grotendeels verdwenen zijn.

Wachttijden

Bij het Ommelander Ziekenhuis zijn de wachttijden relatief kort. De actuele wachttijden voor de polikliniek Orthopedie vindt u op deze pagina: www.ommelanderziekenhuis.nl/wachttijden

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback