Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcohol gebruik.
Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd. Virale hepatitis is besmettelijk. Het is dan ook belangrijk om te weten welke maatregelen genomen moeten worden om besmetting te voorkómen.

Ontstaan van hepatitis

Er zijn zes verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken: het hepatitis A, B, C, D, E en G-virus. Onderzoekers over de hele wereld proberen steeds meer te weten te komen over de verschillende vormen van virale hepatitis. Hepatitis A en B zijn al lange tijd bekend, maar hepatitis C, D en E zijn pas kort geleden ontdekt. Het bestaan van het hepatitis F-virus is nog steeds niet zeker. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Hepatitis G werd in 1995 aan het rijtje toegevoegd. Hepatitis C, D, E, F en G werden aanvankelijk samengevoegd onder de naam “hepatitis non-A, non-B”. “Hepatitis non-A, non-B” betekent dat er een ontsteking in de lever is, die niet veroorzaakt wordt door het hepatitis A- of B-virus, maar door een ander hepatitisvirus.
De overeenkomst tussen al deze hepatitisvirussen is dat ze allemaal besmettelijk zijn en een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de klachten en de ernst van de besmetting variëren nogal. Veel mensen hebben helemaal geen klachten. Indien men wel klachten heeft, kunnen dit klachten zijn zoals: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn, slechte eetlust, jeuk. Kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid (geelzucht) kunnen optreden. Er kunnen bepaalde onbegrepen verhoogde bloeduitslagen zijn en gewichtsverlies. Het gevoel van algeheel onwel bevinden, ook wel malaise genoemd.

De meest voorkomende vormen van hepatitis, namelijk hepatitis B en C, zullen hier vermeld worden.

Hepatitis B

Hepatitis B kan een ernstige of minder ernstige vorm van leverontsteking geven. Hepatitis B ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Het virus wordt overgedragen door bloedcontact en onveilig seksueel contact. Hepatitis B kan chronisch worden en besmettelijk blijven. Een chronische hepatitis B infectie leidt soms tot littekenvorming in de lever (levercirrose) en kan na vele jaren zelfs tot sterfte leiden.

Hepatitis C

Hepatitis C ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Het virus wordt overgedragen door bloedcontact. Besmetting met dit virus kan een chronische aantasting van de lever veroorzaken. Deze ontsteking is tegenwoordig in veel gevallen te behandelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over hepatitis kunt u kijken op de website www.leverpatientenvereniging.nl.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback