Cookievoorkeuren instellen

Onze website maakt gebruik van cookies. Een cookie is een klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. De cookies op onze website zijn bedoeld om u via ommelanderziekenhuis.nl zo goed mogelijk te bedienen.

Als u geen cookies voor YouTube video’s accepteert, kunt u geen video’s op deze website bekijken. Als u geen cookies voor Google Maps accepteert, kunt u geen Google Maps kaarten gebruiken.

Lees meer over cookies in ons cookiebeleid

Na 42 jaar in dienst te zijn geweest bij het Ommelander Ziekenhuis, vindt diëtist Francien Dijkstra-Lenters het tijd om met pensioen te gaan. Ter gelegenheid van haar afscheid schreef Francien samen met collega-diëtisten de brochure ‘Voeding als medicijn’.

“Ik wilde graag iets achterlaten voor alle medewerkers in het ziekenhuis en aandacht vragen voor het belang van gezonde voeding en leefstijl”, vertelt Francien. “Met de brochure hoop ik iedereen te motiveren om voeding te gaan zien als medicijn. Door daar waar mogelijk minder medicatie voor te schrijven en eerst te proberen het voedingspatroon aan te passen. Gezonde voeding en leefstijl blijken een duidelijk positief effect te hebben op veel welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, maar bijvoorbeeld ook bij Alzheimer en kanker.”

`Je lichaam van morgen, ligt vandaag op je bord`

“Wat dat betreft geldt het gezegde ‘jong geleerd, oud gedaan’. Wanneer je ongezond eet, merk je niet altijd direct wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Op het moment dat hart- en vaatziekten aan het licht komen, sta je er niet bij stil dat de oorzaak hiervan jaren geleden al ontstaan kan zijn. Het innemen van een pilletje is vaak makkelijker dan iets aan te passen in je voedingspatroon of leefstijl”, aldus Francien.

Francien vertelt: “Mijn patiënten probeerde ik altijd zoveel mogelijk inzicht te geven over wat voeding, maar ook medicatie doet met je lichaam. Wat het belang van een goede darmgezondheid en een goede stoelgang is, om je fit en energiek te kunnen voelen. Een patiënt is dan meestal beter gemotiveerd om het voedingspatroon aan te passen. Vaak willen we het liefst direct resultaat, maar niets is zo moeilijk als gedragsverandering.”

Francien geeft aan dat wanneer je in kleine stapjes aanpassingen doet, je het over het algemeen langer volhoudt om geleidelijk aan je voedingspatroon en leefstijl te verbeteren dan wel te veranderen. “Gezonde voeding en een gezonde leefstijl met meer beweging, voldoende slaap en ontspanning, is van cruciaal belang om gezond ouder te worden. Daarbij is het wel van belang dat je je comfortabel voelt bij de aanpassingen die je doet en blijft genieten van het eten”, sluit Francien af.

Voedings- en/of dieetadvies op maat

Daar sluit collega-diëtist van het Ommelander Ziekenhuis Daphne Rademaker zich bij aan. “Gezonde voeding moet de basis zijn. Maar als diëtist in het ziekenhuis werk je op verschillende afdelingen en kom je heel uiteenlopende problematiek tegen. De diëtist heeft een belangrijke rol in het ziekenhuis. We kijken naar wat de patiënt nodig heeft en maken een voedings- en/of dieetadvies op maat. Medische kennis is hierbij noodzakelijk.”

“In het ziekenhuis letten we er als diëtist op dat de voeding van een patiënt volwaardig is. Dus voeding die voldoende calorieën, maar ook voldoende voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vezels bevat. De diëtist is verantwoordelijk voor het opstellen van een voedingsbeleid. Daarbij gaat het niet alleen om gezonde voeding, maar ook om de samenstelling van de voeding en de manier waarop voeding kan worden gegeven. Wanneer is het nodig om sondevoeding te starten? Kan de patiënt nog via het maagdarmstelsel worden gevoed of moet dit op een andere wijze? Is de voedingstoestand van de patiënt goed genoeg om te opereren of de behandeling te starten? Als diëtist in het ziekenhuis krijgen wij met deze vragen te maken.”

“Patiënten in het ziekenhuis hebben tijdens ziekte, behandelingen, onbedoeld gewichtsverlies, grote wonden, operaties en herstel extra voeding nodig, met name extra energie (brandstof) en eiwitten (bouwstof). Daarom krijgen veel patiënten tijdens opname in het ziekenhuis een energie- en eiwitverrijkt dieet aangeboden. Dit dieet bevordert het herstel en de genezing. Eiwitten zijn goed voor het behoud van spierkracht en energie voor het voorkomen van gewichtsverlies. De juiste voeding bevordert het herstel en de genezing van de patiënt en kan bovendien de opnameduur in het ziekenhuis verkorten.”

“Het werk als diëtist  in een ziekenhuis is eigenlijk heel divers”, sluit Daphne af. “De diëtist is gespecialiseerd in de rol van voeding bij ziekte en gezondheid.”

Nieuwsoverzicht
Complementary Content
${loading}