Een duurzaam, energiezuinig, goed toegankelijk en gastvrij gebouw, dat tevens aardbevingsbestendig is. Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw van het Ommelander Ziekenhuis is met al deze aspecten rekening gehouden. Hieronder een overzicht van de maatregelen die zijn genomen om aan deze belangrijke uitgangspunten te voldoen.

Duurzaam

Voor de gevels van het gebouw zijn zoveel mogelijk duurzame en/of onderhoudsarme materialen (milieuvriendelijk en kostenbesparend) gebruikt: glas, baksteen, aluminium plaatwerk en hout.

Voor een efficiënt en toekomstbestendig gebouw is gekozen voor veel flexibiliteit bij de indeling en inrichting van de ruimtes. Er is een centrale wachtruimte (in plaats van aparte wachtkamers per specialisme) en er zijn spreek- en onderzoekskamers waarvan het gebruik centraal wordt gepland. Zorgverleners en overig personeel maken gebruik van flexibele werkplekken en vrije ruimtes kunnen zo nodig een andere functie krijgen.

Energiezuinig

Om het gebouw energiezuinig te maken zijn aan de zuidzijde (polikliniek en kantoren) transparante zonnepanelen in de gevel geplaatst, die lichtdoorlatend en zonwerend zijn. De zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Van buitenaf kan niet door de ramen heen worden gekeken, maar wie binnen zit kan prima naar buiten kijken zonder last te hebben van de zon.

De daken van het ziekenhuis bestaan uit sedum (groen dak met vetplantjes), dat de helft van het regenwater opneemt en teruggeeft aan de atmosfeer. Daarnaast biedt sedum zowel ’s zomers als ’s winters een goede isolatie. Dit type dakbedekking gaat langer mee, doordat het schadelijk effect van zonlicht en regen wordt weggenomen.

Door het hele ziekenhuis zijn lichtsensoren geplaatst. Dit bespaart veel stroom.

Het gebouw wordt primair verwarmd en gekoeld door vloerverwarming, aangevuld met luchtverwarming. Als er een raam wordt geopend gaat de luchtverwarming automatisch uit.

Er is een koud-waterleidingnet. Op de plekken waar warm water nodig is, zitten kleine boilers, zodat er geen warmteverlies optreedt.

De warmte/koude die niet nodig is wordt opgeslagen in drie grote tanks op het terrein, door gebruik te maken van warmtepompen.

Elk gebouwdeel heeft een eigen energiebeheersysteem, waarmee het klimaat en de verlichting in het betreffende deel wordt geregeld.

Gastvrij

In het gastvrije ziekenhuis dat we willen zijn, staan patiënten en bezoekers centraal. Het gebouw is voor iedereen goed toegankelijk en geeft een welkom gevoel bij binnenkomst. Er is sprake van een ‘hoteluitstraling’, door de ruime en lichte kamers op de verpleegafdelingen met maximaal 2 patiënten. Alle verblijfsruimtes voor patiënten liggen aan de buitenzijden van het gebouw, waardoor er veel lichtinval is en uitzicht op de landelijke omgeving. Dit geldt ook voor de poliklinieken op de begane grond. Met afbeeldingen van de natuur (bomen, aren) op de wanden wordt de natuur als het ware naar binnen gehaald.

Het ziekenhuis bestaat uit vier gebouwdelen met elk hun eigen functies. In elk van de gebouwdelen is aan de basiskleur lichtbruin/houtkleur een eigen kleuraccent (groen, turquoise en okergeel) toegevoegd voor de herkenbaarheid.

Aardbevingsbestendig

Het ziekenhuis ligt aan de rand van het aardbevingsgebied. Om het risico dat er bij een beving iets instort zo klein mogelijk te houden, zijn er veel (circa 1700) en vooral extra lange heipalen gebruikt. Verder zijn er ‘vrije’ ruimtes tussen de muren gemaakt, lange gebouwdelen opgesplitst en met behulp van rubberachtig materiaal weer met elkaar verbonden, speciale Airdeck vloeren (met gebruik van minder beton op hoogte) geplaatst en zijn er speciale ophangtechnieken in kabelgoten boven de plafonds gebruikt.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback