Alle patiënten hebben een wettelijke identificatieplicht. Deze identificatieplicht is bedoeld om fraude in de zorg tegen te gaan. Dat betekent voor u dat u zich bij elk bezoek aan het ziekenhuis moet kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Dat kan met een geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument. Op het identiteitsbewijs staat het burgerservicenummer (BSN). Dit is een uniek en persoonsgebonden nummer voor betrouwbare uitwisseling van zorggegevens.

Wij zijn als ziekenhuis verplicht het BSN op te nemen in de administratie. Het wordt gebruikt als een 'patiëntnummer'. Zo weet het ziekenhuis zeker dat de patiënt degene is die hoort bij het BSN en de andere gegevens in de administratie. Bij volgende afspraken kan er opnieuw naar de legitimatie worden gevraagd.

Kinderen en identificatieplicht

Komt u voor een afspraak van uw kind? De identificatieplicht in de zorg stelt dat kinderen (al vanaf de geboorte) zich moeten kunnen identificeren in een ziekenhuis. Dit wijkt af van de ‘algemene’ identificatieplicht, waar de leeftijdsgrens op 14 jaar ligt. Daarom moet uw zoon of dochter ook een geldig identiteitsbewijs meenemen naar het ziekenhuis.

Kijk voor meer informatie over BSN op infoBSNzorg.nl.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback