Ondanks de behandeling van uw reumatische aandoening, kan het zijn dat u minder aankunt op een dag. Dit komt door bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid of verlies van conditie. Een aanpassing van uw leefstijl is dan wenselijk. De verpleegkundig specialist reumatologie of de reumatoloog kan u verwijzen naar andere (para)medische hulpverleners. Zij voeren aanvullende behandelingen uit of adviseren hulpmiddelen. Onderstaande informatie geeft u een overzicht van mogelijkheden.

Let op: regelingen en vergoedingen voor onderstaande mogelijkheden kunnen per jaar wijzigen. Wij adviseren u om op tijd contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of gemeente. Zij kunnen u vertellen wanneer welke behandeling, hulpmiddel of voorziening wordt vergoed (en hoe vaak).

Reuma en fysiotherapie

Een fysiotherapie helpt u bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten. 

Fysiotherapeuten in de regio

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Wij raden u onderstaande websites aan: 

 • ReumaNet Noord 
  ReumaNet Noord is een regionaal samenwerkingsverband tussen fysiotherapeuten (met het aandachtsgebied Reumatologie) in Noord-Nederland. 
 • ZorgKiezer.nl
  ZorgKiezer.nl is een onafhankelijke zorgvergelijker in Nederland. 
 • Oefentherapie Cesar/Mensendieck
  Bij oefentherapie Cesar/Mensendieck is veel aandacht voor uw houding en hoe u beweegt. Het doel van oefentherapie is uw klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen. Uw eigen bewegingsmogelijkheden zijn het uitgangspunt van de therapie.

Reuma en ergotherapie

Een ergotherapeut helpt u om uw dagelijkse bezigheden te kunnen (blijven) uitvoeren. Hij adviseert u over bijvoorbeeld hulpmiddelen. Of over aanpassingen in de manier waarop u uw dagelijkse bezigheden uitvoert. De ergotherapeut kan u ook adviseren over aanpassingen in uw woning.

Ergotherapeuten in de regio

Bent u op zoek naar een ergotherapeut in uw eigen omgeving? Wij raden u onderstaande website aan: 

 • Ergotherapie Nederland
  Ergotherapie Nederland (EN) is de website van de beroepsvereniging van en voor ergotherapeuten in Nederland. U kunt via hun website naar ergotherapeuten bij u in de buurt zoeken. 

Reuma en pedicure

Een pedicure die is gespecialiseerd in ‘voetverzorging bij reumapatiënten’ kan uw voeten verzorgen. Dit kan nodig zijn wanneer dit voor uzelf (te) moeilijk wordt of niet meer gaat. 

Pedicures in de regio 

Bent u op zoek naar een pedicure bij u in de buurt? Wij raden u onderstaande website aan: 

 • ProVoet
  Provoet.nl is de website van de landelijke brancheorganisatie voor pedicures. U kunt via hun website zoeken naar pedicures die zijn gespecialiseerd in ‘voetverzorging bij reumapatiënten’. Filter hun locatiezoeker op ‘Specialisatie = Reumatische voet’. 

Reuma en handtherapie 

Handtherapie bestaat uit handfysiotherapie en handergotherapie. De therapie is erop gericht om uw handfunctie te verbeteren en uw pijnklachten te verminderen. 

Handtherapie in de regio

Bent u op zoek naar een handtherapeut in uw eigen omgeving? Wij raden u onderstaand spreekuur in ons ziekenhuis aan: 

Reuma en podotherapie

Een podotherapeut behandelt personen met voetklachten of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem. Hij kan onder andere aanpassingen voor uw schoenen en zooltjes maken.

Podotherapeuten in de regio

Bent u op zoek naar een podotherapeut bij u in de regio? Wij raden u onderstaande website aan: 

 • Podotherapie.nl
  Podotherapie.nl is de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). U kunt via hun website zoeken naar podotherapeuten bij u in de buurt.
Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback