Na bepaalde operaties of bij ernstige ziektes kan het voorkomen dat intensieve zorg noodzakelijk is. U wordt dan opgenomen op de afdeling Intensive Care in ons ziekenhuis in Scheemda. Op deze afdeling worden patiënten behandeld, waarbij de de lichaamsfuncties die nodig zijn om in leven te blijven, worden bedreigd. Dat zijn organen als bijvoorbeeld hart, longen lever of nieren. Deze patiënten hebben intensieve en gespecialiseerde zorg en behandeling nodig.

Speciaal opgeleide zorgverleners

Op de afdeling werken speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen. Er is veel bewakings- en behandelapparatuur aanwezig. Dat zal u misschien afschrikken, maar is nodig om de patiënt door een kritieke periode heen te helpen.

De intensivecareverpleegkundigen en medisch specialisten werken nauw samen. Het goed inzetten van middelen is vaak levensreddend maar vereist ook grote kennis en betrokkenheid van de leden van het behandelteam.

Contact met de patiënten

Vaak zijn patiënten niet in staat zijn om te spreken, omdat ze bijvoorbeeld beademd worden. Dat maakt communicatie soms moeilijk. Bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen maken we gebruik van een een iPad-app voICe, waarmee patiënten hun gevoelens kunnen uiten via iconen. Een patiënt kan op de iPad bijvoorbeeld aangeven waar en hoeveel pijn hij of zij heeft. Zodra de patiënt een icoon aanklikt, wordt de betekenis hiervan hardop uitgesproken. Zo weet de verpleegkundige of specialist wat de patiënt wil aangeven.

Met de iPad is het mogelijk om te communiceren over verschillende onderwerpen, namelijk over gevoelens, het lichaam, de behandeling, de verzorging en ontspanning. Verder kunnen familieleden videoboodschappen opnemen voor de patiënt.

De verpleegkundige die voor u of uw naaste zorgt kan u informatie geven over de toestand van de patiënt. Voor medische vragen kunt u terecht bij de behandelend arts.
We stellen het op prijs als één van de naasten optreedt als contactpersoon.

Bezoektijden

De bezoektijden van de afdeling Intensive Care zijn:

  • ’s morgens 10.30 - 11.30 uur
  • 's middags 14.00 - 15.00 uur
  • ’s avonds 17.30 - 19.30 uur

Wij verzoeken u met maximaal 2 personen tegelijk op bezoek te komen.

Uitgebreid informatie over opname op de afdeling Intensive Care

Wilt u meer weten over een opname op de afdeling Intensive Care, dan kunt u de uitgebreide informatie lezen:  Opname op de afdeling Intensive Care incl. instemmingsverklaring (Informed Consent)

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback