Vasculaire geneeskunde houdt zich bezig met de ontstaanswijze, preventie, diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Denk hierbij onder andere aan een verhoogde bloeddruk, aderverkalking, diabetes mellitus, stoornissen in de cholesterolhuishouding, bloedstolling, trombose en vaat(wand)ziekten.

De vasculaire polikliniek is een onderdeel van de interne geneeskunde. U kunt terecht op de vasculaire polikliniek na doorverwijzing van uw huisarts of specialist.

Wie helpen u op de vasculaire polikliniek?

De spreekuren worden verzorgd door vasculair verpleegkundige Martina van der Paard en door de vasculaire internisten van het Ommelander Ziekenhuis. Zij werken nauw samen. Dankzij deze samenwerking kunnen zij u de best mogelijke zorg geven.

Wat gebeurt er op de vasculaire polikliniek?

Tijdens het spreekuur kijkt de vasculair verpleegkundige samen met u naar risicofactoren die hart- en vaatziekten doen bevorderen of ontstaan. Ze stelt een zogenoemd risicoprofiel op. Uit dit profiel kan men concluderen hoeveel kans iemand heeft om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Een doel van het spreekuur is onder andere om u meer grip te geven op bijvoorbeeld betere regulatie van uw bloeddruk, cholesterol of gewicht. U kunt het volgende verwachten tijdens het spreekuur:

  • U krijgt praktische informatie over uw ziekte.
  • U krijgt informatie over uw medicijnen en het gebruik hiervan.
  • U kunt problemen bespreken die ontstaan zijn ten gevolge van uw ziekte/aandoening.
  • U krijgt leefstijladviezen (ook wel 'Lifestyle adviezen' genoemd). Met leefstijl bedoelen we uw dagelijkse gewoonten: wat we eten en drinken, of we roken en hoeveel we bewegen. Uw leefstijl in relatie met het ontstaan van hart- en vaatziekten wordt met u doorgesproken. Ook bespreken we het belang van therapietrouw hierin.

Een behandelplan op maat

Ook krijgt u een behandelplan op maat. Deze wordt in overleg met de vasculair internist en aan de hand van het vastgestelde risicoprofiel opgesteld. De vasculair verpleegkundige geeft u verpleegkundig advies en ondersteuning bij het behalen van behandeldoelen en leefstijlaanpassingen. Eventueel wordt u doorverwezen naar de Stop-met-Roken polikliniek, diabetesverpleegkundige of naar een diëtiste.

Soms kan er niet gelijk een behandelplan voor u gemaakt worden. Er is dan meer aanvullend onderzoek nodig. Er volgt bijvoorbeeld een foto, echo, (MRI)scan, vaatonderzoek, microscopische nagelriem onderzoek , aanvullend bloedonderzoek of DNA diagnostiek. Daarna kan uw behandelplan alsnog worden opgesteld of bijgesteld.

Bereikbaarheid

De vasculair verpleegkundige, Martina van der Paard, is het eerste aanspreekpunt voor patiënten.

U bereikt de vasculaire polikliniek via het secretariaat van de interne geneeskunde (telefoonnummer
088 – 066 1000).

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback