Heeft u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defirillator)? Dan moet dit apparaatje regelmatig gecontroleerd worden. Dit gebeurt tijdens een pacemaker of ICD controle.

Wie helpen u tijdens de pacemaker of ICD controle?

U ontmoet tijdens de controle de cardioloog en de pacemakertechnicus of ICD-technicus.

Gang van zaken bij de pacemaker of ICD controle

Tijdens de controle onderzoekt de cardioloog hoe vaak de pacemaker of ICD zijn werk moet doen. Hij beoordeelt of de instellingen van het apparaatje nog bij uw hart passen. Omdat uw hart kan veranderen (deze kan bijvoorbeeld trager worden), kan het nodig zijn om de instellingen van de pacemaker of ICD te wijzigen. Wanneer dit het geval is, past de technicus de instellingen aan.

Verder controleert de technicus of het apparaatje goed werkt. Ook controleert hij de batterij, want deze kan opraken en vervangen moeten worden. Een enkele keer komt het voor dat een lead van een pacemaker kapot gaat. Leads zijn de elektrodes die de pacemaker met het hart verbinden. Daarom controleert de technicus ook altijd de werking van de leads.

De precieze uitvoering van een controle verschilt per type en merk pacemaker of ICD. U mag hier altijd vragen over stellen aan de technicus.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback