Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een zweettest. In deze folder vindt u informatie over deze test.

De zweettest is bedoeld om een eventuele aangeboren longafwijking (Cystic Fibrose, ook wel taaislijmziekte genoemd) uit te sluiten.

Wanneer u zich heeft gemeld bij de secretaresse van de afdeling, wordt u met uw kind op de afgesproken tijd door een verpleegkundige opgehaald. In de onderzoekkamer gaat uw kind op een stoel zitten of neemt u uw kind op schoot.  Vervolgens wordt een onderarm van uw kind ontbloot. De arm wordt dan eerst met water of alcohol schoongemaakt. 

Op de arm worden vervolgens twee (vochtige) elektrodedopjes (een zwarte en een rode) met gelpads aangebracht, die worden vastgezet met een bandje. De dopjes worden daarna verbonden met een apparaat, waarna er gedurende 5 minuten een kleine hoeveelheid stroom op de elektrodedopjes komt te staan. Als gevolg hiervan gaat de huid onder de dopjes zweten, wat een prikkelend gevoel kan geven.

Tijdens de test moet uw kind zijn arm zo rustig mogelijk laten liggen. Hierna wordt het rode dopje verwijderd en vervangen door een zweetcollector. In deze collector wordt het zweet opgevangen. De collector en het zwarte dopje blijven 15 tot 30 minuten zitten, waarna de test is afgelopen. Mocht er echter na afloop onvoldoende zweet in de collector zitten, dan wordt de test herhaald op de andere onderarm. Als na 45 minuten het apparaat nog geen uitslag geeft, wordt de test gestopt en moet deze opnieuw worden gedaan. Als het mogelijk is, gebeurt dat direct en anders wordt een nieuwe afspraak gemaakt. 

Als de dopjes verwijderd worden, hebben zich op de arm van uw kind twee rode vlekken gevormd. Deze vlekken trekken na een paar uur weg.

Bij een volgend controlebezoek bij de kinderarts krijgt u de uitslag van deze test.

  • Wilt u een geldig identiteitsbewijs van uw kind meenemen;
  • Mocht uw kind onverwacht verhinderd zijn op de afgesproken dag, wilt u dit dan aan de kinderafdeling doorgeven;
  • Als uw kind op de dag van de test koorts heeft, kan de test niet doorgaan. Wilt u dit dan doorgeven aan de kinderafdeling; dan wordt een nieuwe datum gepland.

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u die dan gerust. U kunt hiervoor terecht bij de kinderafdeling via het algemene nummer van het ziekenhuis 088 – 066 1000. 


Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback