Uw kind heeft veel last van een verstopte neus? Dan is het goed mogelijk dat zich teveel slijmvlies op de neusschelpen bevindt. Daardoor wordt de ademhaling door de neus belemmerd. De neusschelpen zitten aan de binnenkant van de neus, zowel aan de linker- als aan de rechterkant. De KNO-arts kan via een operatie de onderste neusschelpen verkleinen. Dit wordt ook wel een conchareductie genoemd. Hierdoor verbetert de ademhaling door de neus.

De neus is er niet alleen voor de reuk. Hij maakt ook deel uit van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus gefilterd en onschadelijk gemaakt. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming. Ook de afvoer van het traanvocht verloopt via de neus.
De twee neusholtes worden verkleind door zes neusschelpen (drie aan beide kanten), waarvan de onderste neusschelpen soms relatief te groot zijn. Als hierdoor de neusdoorgankelijkheid wordt verstoord, kan de KNO-arts adviseren de neusschelp(en) te verkleinen. Bij deze operatie ontstaan geen littekens aan de buitenkant.

De KNO-arts voert de operatie uit om de neusschelpen van uw kind te verkleinen.

Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van belang dat u uw kind goed voorbereidt door zo eerlijk mogelijk en duidelijk te vertellen wat er gaat gebeuren. Uw kind zal dan waarschijnlijk de ingreep als minder akelig ervaren en deze beter kunnen verwerken. Om uw kind te kunnen voorbereiden is het van belang dat u zelf goed geïnformeerd bent over de operatie.

Het is handig om van tevoren een aantal dingen te regelen voor na de ingreep:

  • Paracetamol
    Na een operatie voelen kinderen zich vaak niet lekker. Het is verstandig om vast Paracetamol tabletjes of zetpillen voor uw kind in huis te halen.
    De dosering is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Voelt uw kind zich eenmaal thuis niet lekker? Geef het dan een Paracetamol volgens de bijsluiter. De KNO-arts adviseert de eerste 48 uur pijnstilling geven.
  • Eigen vervoer
    Bij de voorbereidingen hoort ook het regelen van het vervoer naar huis. Wij adviseren om u en uw kind op te laten halen met de auto. U kunt dan met uw kind achter in de auto zitten, omdat uw kind mogelijk door de narcose of ingreep kan braken.
  • Hygiënische maatregelen
    Oorbellen,
    piercings of andere sieraden moeten voor de operatie af. Ook mag uw kind geen nagellak op de vingers of tenen hebben. Voor ouder(s) die hun kind begeleiden naar de operatiekamer, is het dragen van sieraden eveneens niet toegestaan.

De operatie vindt plaats in narcose. De KNO-arts prikt op meerdere plaatsen een dun naaldje in de neusschelp. Het slijmvlies van de neusschelp wordt hiermee verhit (tot boven 60 graden Celsius), het slijmvlies verschrompelt en neemt in volume af. Deze techniek heet ook wel thermo-coagulatie, of CELON-techniek. De ingreep duurt maar enkele minuten. Het bloedverlies is gering. Wel kunnen er wat korstjes ontstaan.

Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. Moeilijker behandelbaar is de complicatie Empty Nose Syndrome (ENS). De kans op complicaties bij deze ingreep is zeer klein.

De KNO-arts bespreekt de alternatieven met u.

  • Als alles naar wens verloopt kan uw kind na de operatie naar huis.
  • Na de operatie kan uw kind in principe door de neus ademen. 
  • De onderkant van de neus is eventueel bedekt met een gaasje. Dit dient om bloederig vocht uit de neus op te vangen.
  • Om korstvorming tegen te gaan wordt er na de operatie gestart met Xylometazoline neusspray en het smeren van (witte) vaseline. Gebruik de neusspray en de witte vaseline volgens het volgende schema:
    week 1: sprayen en vaseline 3 keer per dag elk neusgat
    week 2: sprayen en vaseline 2 keer per dag elk neusgat
    week 3 tot 6: sprayen en vaseline 1 keer per dag elk neusgat. 
  • Uw kind mag in de eerste week na de operatie de neus wel voorzichtig ophalen maar niet snuiten.
  • Uw kind kan na de operatie wat misselijk zijn van de narcose.
  • Ook kan uw kind de eerste dagen wat verhoging hebben. Een temperatuur tot 38.5°C is normaal. U mag hiervoor een zetpil (of tabletje) Paracetamol geven. De dosering is te vinden in de bijsluiter. Na 2 dagen moet de temperatuur weer normaal zijn, anders moet u even contact met uw huisarts opnemen.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de KNO-arts te stellen.

Contact
U bereikt ons ziekenhuis via telefoonnummer 088 – 066 1000. Als u vraagt naar de polikliniek KNO, verbindt ons Klant Contact Centrum u door. Dit doen zij op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur. Buiten deze tijden verbinden zij u door met onze afdeling Spoedeisende Hulp.

Heeft uw kind hechtingen?
Uw kind heeft geen hechtingen.

Hoe moet u de wond in de neus behandelen?
Gebruik de van de afdeling meegekregen neusspray en vaseline elke dag volgens het schema zoals vermeld onder ‘Na de operatie (inclusief leefregels)’.

Wanneer mag uw kind weer sporten en spelen?

  • Houd uw kind op de dag van de operatie het liefst binnen. 
  • Gedurende de eerste week moet uw kind zware lichamelijke inspanning vermijden. Uw kind mag dus een week niet sporten, zwemmen of wilde spelletjes doen bij het spelen. Dit verhoogt de kans op een nabloeding.

Wat mag uw kind eten en drinken?
Uw kind mag na de operatie alles eten en drinken.

Mag uw kind in bad en douchen?
Uw kind mag na de operatie weer douchen en in bad. Doe dit niet te lang en vooral niet te warm.

Wanneer mag uw kind weer naar school?
Uw kind mag weer naar school zodra het zich weer goed voelt en geen koorts heeft.

Moet uw kind nog een keer voor controle naar het ziekenhuis?
Uw kind moet na de operatie nog een keer naar de KNO-arts voor een controle. U krijgt hiervoor een afspraak mee op de dag van de operatie.

Wanneer moet u bellen en met wie?
Belt u de huisarts als uw kind 2 dagen na de operatie nog koorts heeft (hoger dan 38.5°C).
Bij een forse neusbloeding, heftige neuspijn of als u het niet vertrouwt, kunt u contact opnemen met de assistente van de polikliniek KNO.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback