Binnenkort krijgt u een urodynamisch onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd om te kijken hoe de blaas en de sluitspier werken en om te kijken wat de oorzaak van uw plasklachten kan zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek en wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige.

Als u een aantal dagen voor het onderzoek het vermoeden heeft dat u een blaasontsteking heeft, dan graag contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Het is belangrijk dat u met een gevulde blaas komt, zodat u kunt plassen op een speciaal toilet. Dit hoeft niet als u al een katheter heeft.

Mocht u een stoma hebben, dan graag extra stoma-materialen meenemen.

De verpleegkundige roept u alleen binnen. Als er iemand met u meekomt kan deze persoon wachten in de centrale hal.

U wordt gevraagd om op een speciaal toilet te plassen, dit toilet meet de kracht van de plasstraal en de hoeveelheid urine.

Tijdens het onderzoek zit u rechtop. De kleding van het onderlichaam kunt u uittrekken. U neemt plaats op de onderzoeksstoel. Op uw bovenbeen wordt een meetkastje vastgemaakt. Vervolgens wordt de opening van de plasbuis schoongemaakt. Daarna wordt een dun slangetje via de plasbuis in uw blaas geschoven. Via dit slangetje kan de urine uit uw blaas weglopen. Het slangetje wordt weer verwijderd als de blaas leeg is. Daarna wordt een dun slangetje in de blaas gebracht, ook wordt er een slangetje in de anus ingebracht. Deze slangetjes meten de druk in en om de blaas.

Als u een stoma heeft kan het slangetje in de stoma worden geplaatst in plaats van in de anus.

Het inbrengen van de slangetjes is niet pijnlijk maar kan wel een vervelend gevoel geven. De slangetjes worden op de huid vastgeplakt met pleisters, zodat deze op hun plaats blijven.

Er worden 3 plakkers aangebracht: 2 rond de anus en 1 op het bovenbeen. Via de plakkers wordt de spanning van de bekkenbodemspieren gemeten.

Via het slangetje in de blaas wordt de blaas langzaam gevuld. U wordt gevraagd om een aantal keer te hoesten.

Tijdens het vullen vraagt de verpleegkundige wat u voelt, van het eerste gevoel in de blaas totdat u aangeeft dat u heel nodig moet plassen. De verpleegkundige vertelt u wanneer u mag plassen.

Daarna worden de slangetjes en plakkers verwijderd en is het onderzoek afgelopen.

De volgende klachten kunnen optreden:

  • irritatie bij het plassen
  • lichte verkleuring van de urine doordat er wat druppeltjes bloed meekomen
  • blaasontsteking.

Deze klachten kunt u zo veel mogelijk voorkomen door na het onderzoek extra water te drinken.

U krijgt een afspraak bij de uroloog voor de uitslag van het onderzoek.

Heeft u vragen over het onderzoek of kunt u om dringende redenen niet op uw afspraak komen, dan kunt u tussen 8.30 uur en 16.00 uur bellen met de polikliniek Urologie. Telefoonnummer 0800 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback