Een goed werkende schildklier is belangrijk voor je zwangerschap. Werkt je schildklier te langzaam? Dan kan dit schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Ook kan je zwangerschap de schildklier ontregelen. Omdat je baby de eerste maanden van de zwangerschap afhankelijk is van jouw schildklierhormonen is het belangrijk dat je te langzaam werkende schildklier goed behandeld wordt. Dit kan betekenen dat je medicatie wordt veranderd en dat je gezondheid en die van je baby regelmatig wordt gecontroleerd. Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Vertel dit dan direct aan je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

In deze folder lees je

  • Wat is de schildklier?
  • Wat is een te langzaam werkende schildklier?
  • Wil je zwanger worden en heb je een schildklierprobleem?
  • Ben je zwanger en heb je een schildklierprobleem?
  • Welke invloed heeft de schildklier op de zwangerschap?
  • Hebben schildklierproblemen invloed op de bevalling?
  • Wat gebeurt er na de zwangerschap?
  • Wanneer moet je contact opnemen?

De schildklier is een klein orgaan in de hals. De schildklier wordt aangestuurd door een klier in de hersenen. Deze klier wordt de hypofyse genoemd. De hypofyse stimuleert met TSH (thyroid stimulerend hormoon) de schildklier. De schildklier zelf maakt schildklierhormonen aan.

Deze schildklierhormonen zorgen onder meer voor:

  • hoe snel eten wordt omgezet in energie;
  • hoe snel het hart klopt;
  • de hoogte van de lichaamstemperatuur;
  • de regelmaat van de menstruatiecyclus.

Soms geeft de schildklier te weinig schildklierhormoon af. Een te langzaam werkende schildklier heet hypothyreoïdie.

Klachten
Veel voorkomende klachten die ontstaan door een te langzaam werkende schildklier zijn:

  • moeheid;
  • het snel koud hebben;
  • dikker worden;
  • droge huid;
  • haaruitval;
  • verstopping van de darmen.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor een te langzaam werkende schildklier. Het kan:

  • aangeboren zijn;
  • het gevolg zijn van een infectie;
  • het gevolg zijn van een behandeling voor een te snel werkende schildklier.

Behandeling
Wanneer de schildklier te langzaam werkt, kun je schildklierhormonen voorgeschreven krijgen. Dit vult het tekort aan schildklierhormoon geproduceerd door de schildklier aan. Deze tabletten slik je meestal iedere dag. De dosering bepaal je samen met je huisarts of internist.

Bij een te langzaam werkende schildklier kun je soms minder makkelijk zwanger worden. Dit komt doordat sommige vrouwen met een te langzaam werkende schildklier niet iedere maand een eisprong hebben en onregelmatig menstrueren. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om erop te letten dat je schildklierhormoon op een voldoende hoog niveau is. Dit verhoogt je kansen om zwanger te worden. Het is daarom belangrijk dat je je huisarts, gynaecoloog of internist vertelt dat je graag zwanger wilt worden.

Het is belangrijk dat de schildklier goed werkt als je zwanger bent. Dit komt omdat je baby afhankelijk is van jouw schildklierhormonen tijdens het eerste gedeelte van de zwangerschap. Wanneer je schildklierproblemen hebt, is het in sommige gevallen belangrijk meteen je behandeling aan te passen wanneer je weet dat je zwanger bent. Vertel dus altijd direct aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog dat je zwanger bent en schildklierproblemen hebt.

Tijdens de zwangerschap worden je
schildklierhormonen gecontroleerd door middel van bloedonderzoek. Onder invloed van zwangerschapshormonen kan de schildklier harder gaan werken. Hier kun je zelf ook last van hebben. Daarom controleert je behandelend huisarts of internist je schildklierhormonen door bloedonderzoek. Als het nodig is kan de behandeling dan worden aangepast.

De schildklier van je baby
Tijdens de zwangerschap ontwikkelt de baby al vroeg zijn of haar schildklier, alleen werkt die de eerste maanden nog niet. Pas vanaf 18-20 weken zwangerschapsduur gaat de schildklier van de baby steeds meer eigen schildklierhormoon maken. In de eerste zwangerschapsmaanden is je baby dus grotendeels afhankelijk van jouw schildklierhormonen.

De werking van je schildklier in de zwangerschap
Wanneer je schildklier te langzaam werkt gebruik je meestal al schildklierhormonen. Heb je een positieve zwangerschapstest? Vertel dit dan gelijk aan je behandelend (huis)arts. Er kan dan worden gekozen om de dosis van je schildklierhormonen met 25 tot 30% te verhogen. Het is verstandig om de dosis te verhogen omdat je baby de eerste maanden afhankelijk is van jouw schildklierhormonen. Dit betekent dat je zelf meer schildklierhormonen nodig hebt.

Gevolgen voor je baby
Wordt je te langzaam werkende schildklier niet goed behandeld? Dan kan dit vroeg in de zwangerschap zorgen voor een miskraam. Op de lange termijn kan je baby een iets lager IQ hebben.

Te langzaam werkende schildklier als gevolg van behandeling te snelle schildklier
Let op! Had je eerst een te snel werkende schildklier en is dat toen behandeld met een operatie of met radioactief jodium? Dan kan het zijn dat je nu zelf geen last meer hebt van een te snel werkende schildklier. Maar dat je wel nog steeds antistoffen in je lichaam hebt die ervoor zorgen dat de schildklier van je baby te snel werkt. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk vertelt of je schildklier altijd al te langzaam werkte of dat dit begonnen is na een behandeling voor een te snel werkende schildklier.

Wanneer je schildklierproblemen hebt verloopt de bevalling niet anders dan normaal. Heb je een te langzaam werkende schildklier na een behandeling voor een te snel werkende schildklier? Dan wordt er na de geboorte van de baby bloed uit de navelstreng afgenomen. In dit navelstrengbloed kunnen de schildklierhormonen van de baby worden bepaald. De meeste baby’s hebben geen extra schildklierhormonen of controle door de kinderarts nodig.

Kraamtijd
Na de bevalling worden je schildklierhormonen bepaald en past je huisarts of internist de dosering van de medicatie weer aan. Bij een te langzaam werkende schildklier kun je vaak weer de hoeveelheid schildklierhormoon van voor de zwangerschap gebruiken.

Borstvoeding
Wanneer je schildklierhormoon gebruikt bij een te langzaam werkende schildklier kun je gewoon borstvoeding geven. Als je twijfelt kun je altijd overleggen met je verloskundige of gynaecoloog.

Een te langzaam werkende schildklier en zwangerschap gaan prima samen. Het is alleen belangrijk dat je je schildklierhormonen goed op peil brengt en houdt. Informeer je behandelaar op tijd dat je zwanger wilt worden. En laat het ook direct weten als je zwanger bent. De meeste baby’s hebben geen blijvende schildklierafwijkingen na de zwangerschap.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie, via het algemene nummer van het Ommelander Ziekenhuis: 088 – 066 1000. 

 

Bronnen
Deze folder is gebaseerd op de voorlichtingspagina’s van de NVOG en specifiek voor het Ommelander Ziekenhuis Groningen aangepast.

https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/langzaam-werkende-schildklier-en-zwangerschap/

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback