Uw behandelend arts verwijst u naar de Functieafdeling voor een slokdarmechocardiografie. Bij dit onderzoek bekijken we de werking van uw hart vanuit uw slokdarm. Dit doen we met behulp van een endoscoop. Dit is een dun en buigzaam buisje. Met de endoscoop maken we beelden van uw hart op een beeldscherm. Zo zien we mogelijke afwijkingen aan uw hart. We noemen een slokdarmechocardiografie ook wel een TEE onderzoek (Trans Esofageaal Echocardiogram). Dit onderzoek kan nodig zijn als een echocardiogram niet genoeg informatie geeft.

De cardioloog en hartfunctielaborant voeren de slokdarmechocardiografie uit.

Voor dit onderzoek zijn speciale voorbereidingen nodig. Het is belangrijk dat u dit doet. Als u niet goed bent voorbereid, laten wij het onderzoek niet doorgaan.

Dit mag u niet meer doen: 

  • u mag 6 uur voor het onderzoek niets meer eten. Ook mag u geen melk of melkproducten meer drinken (ook geen koffiemelk); 
  • u mag 2 uur voor het onderzoek niets meer drinken.

Dit mag u nog wel doen: 

  • tot 2 uur voor het onderzoek mag u nog wel water, ranja of thee drinken. U mag ook suiker in uw thee doen; 
  • uw medicijnen mag u wel innemen met een slokje water.

Voor het onderzoek vragen we u om uw bovenlichaam te ontbloten. Als u een kunstgebit heeft, vragen wij u om deze uit te doen. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. We leggen u het onderzoek nog eens rustig uit. Als u nog vragen heeft, stelt u deze gerust.

Verdoving
De cardioloog verdooft uw keel met een spray. Hierdoor is uw keel minder gevoelig. Ook krijgt u minder braakneigingen.

Slokdarmechocardiografie met een contrastmiddel
Sommige mensen krijgen een slokdarmechocardiografie met een contrastmiddel. Dit is een vloeistof die u in uw bloedbaan krijgt. Dankzij de vloeistof krijgt de arts betere beelden van uw hart op zijn beeldscherm. Wanneer dit bij u nodig is, vertelt de arts u dit voor uw onderzoek.
Wanneer u een onderzoek met een contrastmiddel krijgt, brengt de arts een klein infuusnaaldje in uw rechterarm in. Deze gaat er na het onderzoek weer uit. U voelt van het inspuiten van het contrastmiddel weinig tot niks.

Het onderzoek met de endoscoop
U gaat op uw linkerzij liggen. De arts brengt de endoscoop via uw mond en keel in uw slokdarm in. Dit is niet pijnlijk, maar geeft soms wel een vervelend gevoel. Wees niet bang dat u stikt. Het buisje bevindt zich namelijk in de slokdarm en niet in de luchtpijp. Hierdoor kunt u tijdens het onderzoek normaal ademen. Om overtollig speeksel op te vangen, ligt er een doekje onder uw hoofd.

Duur van het onderzoek
Het ‘kijken’ met het buisje duurt ongeveer 10 minuten. Het complete onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Complicaties komen niet vaak voor bij een slokdarmecho.
Een ernstige complicatie, die ontstaat bij ongeveer 1 op de 10.000 patiënten, is een gaatje in de wand van de slokdarm of (nog zeldzamer) de maag. Dit noem je een perforatie. Als een perforatie ontstaat is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De behandeling kan bestaan uit een uitgebreide behandeling met antibiotica of een operatie.

Na het onderzoek mag u 30 minuten lang niets eten of drinken. Dit mag niet, omdat uw keel nog door de spray is verdoofd. U kunt zich dan verslikken. Na de 30 minuten mag u voorzichtig proberen een slokje water door te slikken. Als dit goed gaat, mag u weer normaal eten en drinken.
U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid weer naar huis.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de Functieafdeling te stellen. U bereikt de Functieafdeling via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback