Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Bij een tomosynthese mammografie worden driedimensionale beelden van de borst gemaakt. Met deze nieuwe techniek is het borstweefsel nog beter te onderzoeken. De mammografie vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

De tomosynthese mammografie wordt uitgevoerd door een MBB'er (radiodiagnostisch laborant).

Gebruik voor het onderzoek geen deodorant, parfum, bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam.

Op de afgesproken dag en tijd kunt u zich melden bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte.   

Een MBB'er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer. In deze kleedkamer wordt u gevraagd uw bovenkleding uit te doen. 

Indien u kortgeleden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker bent geweest, wilt u de MBB'er hierover voor aanvang van het onderzoek informeren?

Voor het maken van driedimensionale foto’s van de borsten gebruiken wij een speciaal daarvoor ontworpen toestel. Dit apparaat bestaat uit een plaat waarop uw borst wordt gelegd en een plaat waarmee de borst wordt aangedrukt. Dit aandrukken is gevoelig, maar in het algemeen wel draaglijk. Is het te pijnlijk, zegt u dit dan tegen de MBB'er.

Er wordt zowel van bovenaf als van opzij een foto van de borst gemaakt. Vervolgens doet de MBB'er dit ook van de andere borst om de foto’s van beide zijden te kunnen vergelijken. Het apparaat draait tijdens het maken van de foto's.

Indien u een borstimplantaat heeft, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek aan de MBB'er. Er kunnen wel borstfoto’s worden gemaakt, de beoordeling van de foto’s kan door het implantaat worden bemoeilijkt. 

Een tomosynthese mammografie duurt ongeveer 20 minuten.

Wanneer de foto’s gemaakt zijn, vraagt de MBB'er u in de kleedruimte of in de wachtruimte van de afdeling te wachten. Ondertussen bekijkt de radioloog de foto’s. Het kan zijn dat nog aanvullende foto’s nodig zijn. Ook kan de radioloog besluiten zelf nog aanvullend onderzoek te doen met behulp van echografie en/of punctie.

Soms is het nodig dat er aanvullend onderzoek plaatsvindt door middel van echografie. Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven, die door het menselijk oor niet gehoord kunnen worden.

Voor dit onderzoek gaat u naar een andere onderzoekkamer en wordt u nogmaals gevraagd uw bovenkleding uit te doen. Vervolgens neemt u plaats op de onderzoektafel en onderzoekt de radioloog uw borst(en) met behulp van een klein apparaatje (=transducer). Dit kan soms een drukkend gevoel geven. Om een goed contact tussen transducer en huid te krijgen, brengt de radioloog een soort gel aan op de borst(en). Via de transducer verschijnt er een beeld op een monitor.

Het maken van een echo is niet pijnlijk en duurt 10 tot 20 minuten.

Soms is het nodig dat er aanvullend een biopsie gedaan wordt. Het doel van een biopsie is het verkrijgen van stukjes weefsel (=biopten) van de borst zodat deze onderzocht kunnen worden.

Een mammografie wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Wanneer de radioloog voldoende informatie heeft, vertelt de MBB'er die de foto’s heeft gemaakt en informeert u over de verdere gang van zaken. 

Wij werken mee aan het opleiden van nieuwe MBB'ers (MBRT-stagiaires). Als u er bezwaar tegen heeft dat een MBRT-stagiaire aanwezig is bij het onderzoek, laat u ons dat dan gerust weten.

De uitslag van de tomosynthese mammografie krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Tijdens een zwangerschap en het geven van borstvoeding is het klierweefsel gezwollen. Hierdoor zijn borstfoto’s moeilijker te beoordelen. In overleg met u, de radioloog en uw behandelend arts kan besloten worden het onderzoek op een andere manier plaats te laten vinden of tijdelijk uit te stellen.

  • Bij verhindering verzoeken wij u tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
  • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis.
  • Heeft u een telefonische afspraak gemaakt, vergeet u dan niet het aanvraagformulier mee te nemen! Zonder deze aanvraag wordt het onderzoek niet gedaan.
  • Uw eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer van het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback