Bij een slokdarmonderzoek wordt met behulp van contrastvloeistof en röntgenstralen de slokdarm in beeld gebracht.
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

Het slokdarmonderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, hierbij wordt hij/zij geassisteerd door een MBB-er (radiodiagnostisch laborant).

Op de dag van het onderzoek mag u ’s morgens een licht ontbijt nemen.

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. De MBB-er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekskamer. De MBB-er vertelt u welke kledingstukken u in verband met het onderzoek moet uitdoen.

Tijdens het onderzoek zit u op een kruk. De MBB-er geeft u een bekertje met een witte pap (=bariumpap) te drinken. Deze pap maakt de slokdarm zichtbaar op de röntgenfoto’s. Op aanwijzingen van de radioloog neemt u een slok van de bariumpap en slikt u dit door als de radioloog dit aangeeft. Tijdens het slikken worden er röntgenfoto’s gemaakt. Het röntgenapparaat draait daarbij om u heen.
In sommige gevallen worden er ook foto’s in liggende houding gemaakt.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 15 minuten.

Indien u bekend bent met een overgevoeligheid voor bariumpap wilt u ons dit dan zo spoedig mogelijk melden?

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Na het slokdarmonderzoek kunt u naar huis.

Ook mag u weer eten en drinken, zoals u gewend bent.

De eerste dagen na het onderzoek kan uw ontlasting door de bariumpap een witte of grijze kleur hebben. Dit verdwijnt weer na een paar dagen. Ook kan het zijn dat u door de bariumpap wat moeite hebt met uw ontlasting. Het is daarom belangrijk de eerste dagen na het onderzoek veel te drinken, zodat de bariumpap sneller uw lichaam verlaat.

Wij werken mee aan het opleiden van nieuwe MBB-ers (MBRT-stagiaires). Als u er bezwaar tegen heeft dat een MBRT-stagiaire de radioloog assisteert, laat u ons dat dan gerust weten.

De uitslag van het slokdarmonderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met uw behandelend arts om te vragen of het onderzoek door kan gaan of moet worden uitgesteld.

  • Bij verhindering verzoeken wij u tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. 
  • Neemt u altijd een geldig identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis. 
  • Uw eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent. 
  • Heeft u een telefonische afspraak gemaakt, vergeet u dan niet het aanvraagformulier mee te nemen! Zonder deze aanvraag wordt het onderzoek niet gedaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer: 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback