In overleg met uw arts is besloten, dat uw zoon geholpen wordt aan een verkleving van de voorhuid van de penis. De voorhuid (= preputium) is de voorste huidplooi op de penis die de eikel in rust bedekt. Een korte voorhuid schuift soms vanzelf volledig terug wanneer de penis in erectie verkeert. Bij de geboorte van een baby is de ring aan de voorhuid nog te klein om deze over de eikel te kunnen schuiven. Na het tweede levensjaar wordt deze ring steeds groter en kan bij de meeste jongens de voorhuid over de rand van de eikel heen naar achteren geschoven worden. Bij uw zoon is de voorhuid verkleefd met de eikel. De behandeling die hij zal ondergaan, wordt preputiolyse genoemd.

Preputiolyse wil zeggen dat de voorhuid om de penis losgemaakt wordt. Uw zoon wordt hierbij niet onder narcose gebracht. Er zijn een aantal mogelijke redenen om tot deze operatie over te gaan:

  • belemmering van de urine-afvloed doordat de voorhuid te nauw is;
  • steeds terugkerende ontstekingen van de voorhuid en eikel.

Het is belangrijk dat u uw kind eerlijk uitlegt wat er gaat gebeuren. 

Er wordt een stomp instrumentje tussen de voorhuid en de eikel geplaatst. Dit zal in het begin maar een heel klein stukje willen, maar in een ronddraaiende beweging zal de specialist steeds verder kunnen afzakken richting de basis van de eikel. Doordat er voor die tijd een verdovingszalf is aangebracht, zal uw zoontje er maar een beetje van voelen. Dat zalven is iets waar u thuis mee moet beginnen. Een uur voor de behandeling brengt u met onsteriele handschoenen flink veel zalf aan op de voorhuid en op de top van de eikel en dekt het af met een gaas. U doet dit elk kwartier.

De behandeling is een poliklinische ingreep. Daarvoor komt u op de afgesproken tijd op het spreekuur van de uroloog waar ons personeel de voorbereiding van u overneemt. U blijft aanwezig tijdens de behandeling. Uw zoon kan na de behandeling gelijk met u mee naar huis. Indien de behandelend specialist het nodig acht dat de behandeling in dagbehandeling plaatsvindt, zal uw kind enkele uren opgenomen worden op de kinderafdeling.

Na de behandeling kan uw zoon een pijnlijk gevoel bij de penis houden. Ook is er mogelijk een licht rode afscheiding of een pijnlijk gevoel bij het plassen. Dit is niet verontrustend en van voorbijgaande aard.

Na de behandeling gaat u met uw kind naar huis. Na ongeveer zeven dagen volgt nog een controle bij de uroloog.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback