MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om met behulp van een sterke magneet en radiogolven, dus zonder röntgenstralen, afbeeldingen van het lichaam te maken. Met deze techniek kunnen de weke delen van het lichaam in beeld worden gebracht.

Bij een MRI van het gewricht wordt het te onderzoeken gewricht gedetailleerd zichtbaar gemaakt, mede m.b.v. een contrastmiddel. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

De contrastinjectie in het gewricht wordt uitgevoerd door een radioloog. Aansluitend wordt het MRI-onderzoek uitgevoerd door een MBB-er (radiodiagnostisch laborant).

U vult voor het onderzoek eerst de controlelijst MRI in die u meegekregen heeft. Als u bepaalde operaties heeft gehad, of als u lichaamsvreemde voorwerpen in, op of aan uw lichaam heeft, dan moet daar rekening mee gehouden worden.

Om zeker te zijn dat het onderzoek veilig bij u kan worden uitgevoerd, zal in bepaalde gevallen informatie (betreffende contra-indicaties) van andere specialisten, ziekenhuizen en/of externe firma’s moeten worden opgevraagd. Indien alle informatie niet tijdig bij ons binnen is, kan het zijn dat het onderzoek moet worden uitgesteld. We adviseren dan ook de controlelijst z.s.m. in te vullen en indien een ‘ja’ is aangekruist, contact met ons op te nemen.

Ook wanneer u geen controlelijst heeft gekregen, dient u z.s.m. contact op te nemen met de afdeling Medische Beeldvorming.

Regel vervoer terug naar huis. U mag vanwege de ingespoten contrastvloeistof tot circa 4 uur na het onderzoek niet actief deelnemen aan het verkeer.

Metalen of magnetiseerbare voorwerpen mogen niet in de buurt van de sterke magneet komen. U moet hierbij denken aan voorwerpen binnen het lichaam of voorwerpen op of aan het lichaam.

Oftewel: 

 • draag kleding zonder metalen ritsen en knopen; 
 • draag geen sieraden, piercings, haarspelden of klemmen, hairextension(s) of pruik met metaal;
 • gebruik geen oogmake-up;
 • als u een bril, gekleurde lenzen, kunstgebit of gehoorapparaat draagt, dan dient u die voor het onderzoek uit en/of af te doen;
 • haal muntgeld, aanstekers, sleutel, mobiele telefoon, bankpas en andere passen met magneetstrip uit uw zakken.

Tandvullingen en kronen zijn niet magnetiseerbaar en geven geen problemen.

Op de afgesproken dag meldt u zich bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. Een MBB-er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer. Daar wordt u verteld welke kledingstukken u uit moet doen voor het onderzoek.

U neemt plaats op de onderzoektafel. De huid wordt eerst gedesinfecteerd. De radioloog prikt onder echogeleide of onder röntgendoorlichting het gewricht met een naald aan en spuit contrastvloeistof in het gewricht. Dit kan een drukkend gevoel geven. Vervolgens krijgt u een pleister op de plaats waar geprikt is.
Aansluitend wordt u naar de MRI-ruimte gebracht of kunt u plaats nemen in de wachtkamer. Als er in de heup geprikt is, wordt u op een brancard of in een rolstoel vervoerd.
Voordat u de MRI-ruimte ingaat, neemt de MBB-er nog met u door of u volledig ‘metaal-vrij’ bent.

Vervolgens neemt u plaats op de onderzoektafel. Het onderzoek duurt enige tijd en u moet in die periode dezelfde houding kunnen volhouden. Door een beweging van het lichaam worden de opnames namelijk negatief beïnvloed. U krijgt een meetapparaat (zogenaamde ‘spoel’) op of om het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze spoel wordt gebruikt om de opnames te maken. U krijgt een alarmbel in uw hand. Hierin kunt u knijpen als u hulp nodig heeft.

Tijdens het onderzoek hoort u veel lawaai: een snel kloppend geluid. U krijgt een koptelefoon op en oordopjes in om het geluid te dempen. U kunt de MBB-er horen via de koptelefoon, maar u kunt niet met elkaar praten. Indien gewenst en als het onderzoek het toelaat, kan de radio aan of kunt u luisteren naar uw eigen meegebrachte CD. Tevens krijgt u een alarmbel in uw hand. Hierin kunt u knijpen, als u hulp nodig heeft.

De MBB-er schuift nu de onderzoektafel in de tunnel van het MRI-apparaat. Deze tunnel is aan beide uiteinden open. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt in het midden van de tunnel.

Het gehele onderzoek duurt 20 tot 45 minuten. Dit is afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel en de vraagstelling.

Het is mogelijk dat bij sommige tatoeages of permanente make-up door de ijzerdeeltjes hierin, de huid kan opwarmen. Dit kan hetzelfde effect geven als dat u verbrand bent door de zon. Mocht dit het geval zijn, dan adviseren wij u bij thuiskomst de huid te koelen. Ook kunnen tatoeages door een MRI-onderzoek uitlopen/vervagen.

In principe is een MRI onderzoek een veilig onderzoek. Het sterke magneetveld van de MRI kan in uitzonderlijke gevallen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Om deze risico’s uit te sluiten wordt u verzocht een MRI controlelijst in te vullen.

Overgevoeligheid voor MRI-contrastmiddel (gadoteerzuur) komt zeer zelden voor. Indien u toch bekend bent met een allergie voor MRI-contrastmiddel, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Medische Beeldvorming.

Indien de contrastinspuiting gebeurt onder röntgendoorlichting wordt het uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede beelden. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

U mag tot circa 4 uur na het onderzoek niet actief deelnemen aan het verkeer in verband met mogelijk krachtverlies. Tevens adviseren wij u het gewricht niet zwaar te belasten gedurende 2 dagen na het onderzoek.

Wij werken mee aan het opleiden van nieuwe MBB-ers (MBRT-stagiaires). Als u er bezwaar tegen heeft dat een MBRT-stagiaire het onderzoek uitvoert, laat u ons dat dan gerust weten.

De uitslag van het MRI-onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met uw behandelend specialist. Er wordt besproken of de behandeling kan doorgaan of moet worden uitgesteld.

 • In verband met de beperkte ruimte in de tunnel van het MRI-apparaat, kan de lichaamsomvang van de patiënt een technische beperking zijn. Indien u zwaarder bent dan 120 kg, verzoeken wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling Medische Beeldvorming.
 • Bij verhindering verzoeken wij u tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. 
 • Indien u bekend bent met een allergie voor MRI-contrastmiddel, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Medische Beeldvorming. 
 • Uw eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent. 
 • Indien u last heeft van claustrofobie, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u mogelijk een kalmeringsmiddel voorschrijven.
 • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer: 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback