MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om met behulp van een sterke magneet en radiogolven, dus zonder röntgenstralen, afbeeldingen van het lichaam te maken. Met deze techniek kunnen de weke delen van het lichaam in beeld worden gebracht.

Bij een MRI van de galwegen worden de galwegen gedetailleerd zichtbaar gemaakt, mede m.b.v. contrastmiddel.
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

Het MRI-onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB-er (radiodiagnostisch laborant).

U vult voor het onderzoek eerst de controlelijst MRI in die u ontvangen heeft. Als u bepaalde operaties heeft gehad, of als u lichaamsvreemde voorwerpen in, op of aan uw lichaam heeft, dan moet daar rekening mee gehouden worden.

Om zeker te zijn dat het onderzoek veilig bij u kan worden uitgevoerd, zal in bepaalde gevallen informatie (betreffende contra-indicaties) van andere specialisten, ziekenhuizen en/of externe firma’s moeten worden opgevraagd. Indien alle informatie niet tijdig bij ons binnen is, kan het zijn dat het onderzoek moet worden uitgesteld. We adviseren dan ook de controlelijst z.s.m. in te vullen en indien een ‘ja’ is aangekruist contact met ons op te nemen.

Ook wanneer u geen controlelijst heeft ontvangen, dient u z.s.m. contact op te nemen met de afdeling Medische Beeldvorming.

Metalen of magnetiseerbare voorwerpen mogen niet in de buurt van de sterke magneet komen. U moet hierbij denken aan voorwerpen binnen het lichaam of voorwerpen op of aan het lichaam. Dit betekent: 

  • draag kleding zonder metalen ritsen en knopen; 
  • draag geen sieraden, piercings, haarspelden of klemmen, hairextension(s) of pruik met metaal;
  • gebruik geen oog make-up;
  • als u een bril, gekleurde lenzen, kunstgebit of gehoorapparaat draagt, dan dient u die voor het onderzoek uit en/of af te doen; 
  • haal muntgeld, aanstekers, sleutel, mobiele telefoon, bankpas en andere passen met magneetstrip uit uw zakken.

Tandvullingen en kronen zijn niet magnetiseerbaar en geven geen problemen.

Op de dag van het onderzoek, moet u nuchter zijn:
u mag vanaf 4 uur voorafgaand aan het MRI-onderzoek niets meer eten, drinken, roken of snoepen.

Op de afgesproken dag meldt u zich bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. Een MBB-er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer. Daar wordt u verteld welke kledingstukken u uit moet doen voor het onderzoek. Voordat u de MRIruimte ingaat, neemt de MBB-er met u door of u volledig ‘metaal-vrij’ bent.

Vervolgens krijgt u van de MBB-er 3 bekers ananassap (ca. 450 cc) te drinken om de galwegen goed af te kunnen beelden.

Daarna neemt u plaats op een onderzoektafel. Het onderzoek duurt enige tijd en u moet in die periode dezelfde houding kunnen volhouden. Door een beweging van het lichaam worden de opnamen namelijk negatief beïnvloed. Gedurende het onderzoek krijgt u meetapparatuur op uw buik. Deze zogenaamde spoelen worden gebruikt om de opnames te maken.

Na het plaatsen van de meetapparatuur schuift de MBB-er u op de onderzoektafel in de tunnel van het MRI-apparaat. Deze tunnel is aan beide uiteinden open.

Tijdens het onderzoek hoort u veel lawaai: een snel kloppend geluid. U krijgt een koptelefoon op en oordopjes in om het geluid te dempen. U kunt de MBB-er horen via de koptelefoon, maar u kunt niet met elkaar praten. Indien gewenst en als het onderzoek het toelaat, kan de radio aan of kunt u luisteren naar uw eigen meegebrachte CD. Tevens krijgt u een alarmbel in uw hand. Hierin kunt u knijpen, als u hulp nodig heeft.

Het gehele onderzoek duurt circa 25 minuten.

Het is mogelijk dat bij sommige tatoeages of permanente make-up, door de ijzerdeeltjes hierin, de huid kan opwarmen. Dit kan hetzelfde effect geven als dat u verbrand bent door de zon. Mocht dit het geval zijn, dan adviseren wij u bij thuiskomst de huid te koelen. Ook kunnen tatoeages door een MRIonderzoek uitlopen/vervagen.

In principe is een MRI onderzoek een veilig onderzoek. Het sterke magneetveld van de MRI kan in uitzonderlijke gevallen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Om deze risico’s uit te sluiten wordt u verzocht een MRI controlelijst in te vullen.

Het orale contrast is ananassap. Indien uw daar overgevoelig voor bent dient uw dit voor inname kenbaar te maken.

Diabetes
Indien u diabetes heeft, dient u rekening te houden met de ananassap, die u voorafgaande aan het onderzoek krijgt te drinken. Eventueel kunt u contact opnemen met uw behandelaar, diabetesverpleegkundige of POH-er om te overleggen hoe om te gaan met uw insuline.
Op de dag van het onderzoek dient u uw insuline mee te nemen.

U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis.
Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken.

Wij werken mee aan het opleiden van nieuwe MBB-ers (MBRT-stagiaires). Als u er bezwaar tegen heeft dat een MBRT-stagiaire het onderzoek uitvoert, laat u ons dat dan gerust weten.

De uitslag van het MRI-onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met uw behandelend specialist. Er wordt besproken of het onderzoek kan doorgaan of moet worden uitgesteld.

  • In verband met de beperkte ruimte in de tunnel van het MRI-apparaat, kan de lichaamsomvang van de patiënt een technische beperking zijn. Indien u zwaarder bent dan 120 kg, verzoeken wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling Medische Beeldvorming. 
  • Bij verhindering verzoeken wij u tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. 
  • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis. 
  • Uw eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent. 
  • Indien u last heeft van claustrofobie, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u mogelijk een kalmeringsmiddel voorschrijven.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer: 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback