MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om met behulp van een sterke magneet en radiogolven, dus zonder röntgenstralen, afbeeldingen van het lichaam te maken. Bij een MRI van de endeldarm wordt deze gedetailleerd zichtbaar gemaakt. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

Het MRI-onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB-er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige).

U vult voor het onderzoek eerst de controlelijst MRI in die u ontvangen heeft. Als u bepaalde operaties heeft gehad, of als u lichaamsvreemde voorwerpen in/op of aan uw lichaam heeft, dan moet daar rekening mee gehouden worden. Om zeker te zijn dat het onderzoek veilig bij u kan worden uitgevoerd, zal in bepaalde gevallen informatie (betreffende contraindicaties) van andere specialisten, ziekenhuizen en/of externe firma’s moeten worden opgevraagd. Indien alle informatie niet tijdig bij ons binnen is, kan het zijn dat het onderzoek moet worden uitgesteld. We adviseren dan ook de controlelijst z.s.m. in te vullen en indien een ‘ja’ is aangekruist contact met ons op te nemen. Ook wanneer u geen controlelijst heeft ontvangen, dient u z.s.m. contact op te nemen met de afdeling Medische Beeldvorming.

Metalen of magnetiseerbare voorwerpen mogen niet in de buurt van de sterke magneet komen. U moet hierbij denken aan voorwerpen binnen het lichaam of voorwerpen op of aan het lichaam. 

 • draag kleding zonder metalen ritsen en knopen; 
 • draag geen sieraden, piercings, haarspelden of klemmen, hairextension(s) of pruik met metaal;
 • gebruik geen oog make-up;
 • als u een bril, gekleurde lenzen, kunstgebit of gehoorapparaat draagt, dan dient u die voor het onderzoek uit en/of af te doen; 
 • haal muntgeld, aanstekers, sleutels, mobiele telefoon, bankpas en andere passen met magneetstrip uit uw zakken;
 • medicatiepleisters moeten tijdens het onderzoek af;
 • sensoren voor het meten van het bloedsuiker gehalte (glucose), bijvoorbeeld Freestyle Libre, moeten tijdens het onderzoek af.

Tandvullingen en kronen zijn niet magnetiseerbaar en geven geen problemen.

Uw voorbereiding op het MRI-onderzoek Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een injectie met Buscopan, van dit middel kunt u wazig gaan zien of duizelig worden. Wanneer dat het geval is, mag u na het onderzoek NIET deelnemen aan het verkeer. Wij raden aan om iemand mee te nemen die u na het onderzoek terug kan brengen naar huis. Indien u binnen 45 minuten na de injectie met Buscopan geen last heeft van wazig zien of duizeligheidsklachten, mag u weer deelnemen aan het verkeer.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw blaas leeg is. De MBB-er zal u daarom kort voor het onderzoek vragen om naar het toilet te gaan.

Op de afgesproken dag kunt u zich melden bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming (route 52). Een medewerker van de afdeling wijst u de juiste wachtruimte. Een MBB-er vraagt u kort voor het onderzoek om naar het toilet te gaan. Vervolgens wordt u opgehaald uit de wachtruimte en naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer gebracht. Daar wordt u verteld welke kledingstukken u uit moet doen voor het onderzoek. Voordat u de MRI-ruimte ingaat, zal de MBB-er controleren of u volledig ‘metaal-vrij’ bent.

Vervolgens neemt u plaats in de voorbereidingsruimte. U krijgt hier een infuus in de arm voor het toedienen van Buscopan. Door dit middel worden de darmen korte tijd wat minder actief. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de opnamen.

Het onderzoek duurt enige tijd en u moet in die periode dezelfde houding kunnen volhouden. Door een beweging van het lichaam worden de opnamen namelijk negatief beïnvloed. Gedurende het onderzoek krijgt u meetapparatuur op uw buik. Deze zogenaamde spoelen worden gebruikt om opnames te maken. Na het inbrengen van het infuus en het plaatsen van de meetapparatuur schuift de MBB-er u op de onderzoektafel in de tunnel van het MRI-apparaat. Deze tunnel is aan beide uiteinden open.

Tijdens het onderzoek hoort u veel lawaai: een snel kloppend geluid. Daarom krijgt u zowel oordopjes in als een koptelefoon op. Dit zorgt ervoor dat het lawaai gedempt wordt. U kunt de MBB-er horen via de koptelefoon, maar u kunt niet met elkaar praten. Daarom krijgt u een alarmbel in uw hand. Hierin kunt u knijpen als u tijdens het onderzoek hulp nodig heeft. Indien gewenst en als het onderzoek het toelaat, kan de radio aan of kunt u luisteren naar uw eigen meegebrachte CD. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

In principe is een MRI-onderzoek een veilig onderzoek. Het sterke magneetveld van de MRI kan in sommige gevallen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Om deze risico’s uit te sluiten wordt u verzocht een MRI controlelijst in te vullen.

Het is mogelijk dat de huid kan opwarmen bij sommige tatoeages of permanente make-up. Dit kan hetzelfde effect geven als verbranding door de zon. Mocht dit het geval zijn, dan adviseren wij u bij thuiskomst de huid te koelen.

Voor het onderzoek wordt Buscopan ingespoten. Indien u daar overgevoelig voor bent dient u dit telefonisch bij ons kenbaar te maken.

U kunt na het onderzoek naar huis; houdt u er rekening mee dat u van injectie met Buscopan wazig kunt gaan zien of duizelig worden. Daarom mag u binnen 45 minuten na de injectie NIET deelnemen aan het verkeer. Wij raden aan om iemand mee te nemen die u na het onderzoek terug kan brengen naar huis.

Wij werken mee aan het opleiden van nieuwe MBB-ers (MBRT-stagiaires). Als u er bezwaar tegen heeft dat een MBRT-stagiaire het onderzoek uitvoert, laat u ons dat dan gerust weten.

De uitslag van het MRI-onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

 • In verband met de beperkte ruimte in de tunnel van het MRI-apparaat, kan de lichaamsomvang van de patiënt een technische beperking zijn. Indien u zwaarder bent dan 120 kg, verzoeken wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling Medische Beeldvorming.
 • Bij verhindering verzoeken wij u tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. 
 • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis.
 • Uw eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent.
 • Indien u last heeft van claustrofobie, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u mogelijk een kalmeringsmiddel voorschrijven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088- 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback