Onderstaand leest u informatie over het mictiecystogram bij kinderen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

Met behulp van röntgenstraling en een contrastmiddel worden de urinewegen afgebeeld.

Ter voorbereiding op het onderzoek, wordt uw kind een uur voorafgaande aan het onderzoek opgenomen op een verpleegafdeling:

  • uw kind mag vooraf gewoon eten en drinken;
  • de blaas van uw kind moet tijdens het inbrengen van de blaaskatheter gevuld zijn met urine, dus vlak voor het inbrengen van de blaaskatheter uw kind even niet laten plassen.

  • Een geldig legitimatiebewijs van uw kind.
  • Uw kind mag een knuffel meenemen.
  • Een groot T-shirt voor tijdens het onderzoek.

U en uw kind melden zich op de verpleegafdeling. U wordt daar opgevangen door een verpleegkundige of een pedagogisch medewerkster die u en uw kind bij het onderzoek begeleidt.

Op de verpleegafdeling wordt de blaaskatheter ingebracht. Voor het inbrengen wordt de schaamstreek een paar keer met een koud aanvoelende vloeistof gedesinfecteerd.  
Vervolgens vindt het onderzoek plaats op de afdeling Medische Beeldvorming. Voorafgaande aan het onderzoek wordt er vaak een röntgenfoto van de buik gemaakt. Daarna worden u en uw kind naar een andere röntgenkamer gebracht voor het vervolg van het onderzoek van de blaas. Tijdens dit onderzoek dient het onderlichaam ontbloot te worden. Uw kind mag een hemd of een T-shirt aanhouden. Aangezien uw kind tijdens het onderzoek uit moet plassen, is het verstandig een apart T-shirt voor het onderzoek mee te nemen.

Terwijl uw kind op de rug op de tafel van het röntgenapparaat ligt, wordt via de katheter het contrastmiddel in de blaas gebracht. Dit is niet pijnlijk. Als de blaas helemaal gevuld is met contrastvloeistof, mag uw kind uitplassen. Daarna wordt met behulp van röntgenstralen de werking van de blaas tijdens het plassen zichtbaar gemaakt. Er worden foto’s gemaakt in verschillende richtingen. De katheter wordt er dan weer uitgehaald. 

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U mag gedurende het gehele onderzoek bij uw kind blijven, tenzij u zwanger bent (of zwangerschap vermoedt).

Na het onderzoek gaan u en uw kind terug naar de verpleegafdeling. Daarna mogen u en uw kind weer naar huis.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Bij verhindering verzoeken wij u tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
  • Eventuele medicijnen kan uw kind blijven innemen, tenzij anders is voorgeschreven.
  • Kinderen moeten zich in de zorg kunnen legitimeren met een eigen identiteitsbewijs of via het paspoort van (één van de) ouders waarin het is bijgeschreven.

  • Uw kind moet proberen veel te drinken om een eventuele blaasontsteking te voorkomen en zodat de medicijnen sneller uit het lichaam gaan.
  • Het plassen kan eerst wat branderig aanvoelen door irritatie van de katheter die uw kind heeft gehad.
  • Als uw kind pijn heeft, mag u Paracetamol geven. De dosering staat op de bijsluiter.
  • Uw kind mag gewoon weer douchen of in bad.
  • De dag na het onderzoek mag uw kind gewoon weer naar school en sporten.
  • Uw kind mag gewoon alles eten en drinken. Het moet vooral proberen veel te drinken.

Als de uroloog of de kinderarts uw kind nog een keer wil zien, dan krijgt u hiervoor een afspraak.

Als het uw kind na het onderzoek niet lukt om te plassen, moet u even bellen. De dag van het onderzoek mag u op werkdagen, tijdens kantooruren altijd de afdeling bellen via het algemene telefoonnummer 088 – 066 1000.  Daarna moet u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback