De specialist heeft geconstateerd dat u mastopathie heeft. Hieronder kunt u lezen wat deze aandoening inhoudt, waardoor mastopathie wordt veroorzaakt, welke behandelingen er mogelijk zijn en waar u terecht kunt voor advies en meer informatie.

Masthopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten.
Het woord mastopathie komt uit het Grieks: masto=borst en pathie=ziekte of aandoening.

Mastopathie kan voorkomen in beide borsten, maar ook in één borst.
Zeker 10% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van mastopathie.

Klachten
Bij veel vrouwen uit de mastopathie zich in pijnlijke borsten, die regelmatig gespannen aanvoelen en niet altijd aanraking verdragen. Bij mastopathie zijn in de borst(en) soms één of meer knobbels, strengetjes of schijfjes te voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. Ook kunnen de borsten gespannen zijn en groter worden. Soms komt er heldere, witte, gelige, bruine of groenige afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen in de borst cysten (dit noemen we cysteuze mastopathie) of bindweefselknobbels (dit noemen we fibro-adenomen) ontstaan.

De klachten van mastopathie leveren geen gevaar op voor de gezondheid, maar kunnen wel veel last en ongemak veroorzaken.

Cyste
Een cyste is een met vocht gevulde holte, die bijvoorbeeld kan ontstaan door een verstopping in een uitvoergangetje van de melkklieren. Vooral als er spanning op de cyste staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde stevige, gladde, beweeglijke en pijnlijke knobbel.
Soms zijn er meerdere cysten in één borst of in beide borsten.
Een cyste kan in korte tijd ontstaan. Een cyste kan ineens ontstaan, maar ook spontaan weer kleiner worden of zelfs verdwijnen.
Een pijnlijke cyste kan zo nodig door middel van een punctie worden leeggezogen. Dit gebeurt dan in het ziekenhuis door de specialist.

Bindweefselknobbel (fibro-adenoom)
Een andere veel voorkomende goedaardige borstafwijking is de fibroadenoom. Dit is een knobbel die bestaat uit bindweefsel en klierweefsel en die niet veel klachten veroorzaakt.
Een bindweefselknobbel voelt glad aan en kan langzaam aan wat groter worden.

Een bindweefselknobbel is lang niet altijd voelbaar.

Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening, maar veel vrouwen met mastopathie zijn bang dat het kanker zou kunnen zijn.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bestaat er bij de meest voorkomende vormen van mastopathie geen verhoogde kans op borstkanker. Een vrouw met mastopathie heeft niet meer kans op borstkanker dan andere vrouwen.

Door de mastopathie is de diagnose borstkanker soms moeilijker te stellen, omdat afwijkingen moeilijker te voelen zijn en op een röntgenfoto moeilijker te ontdekken zijn.

Het is niet altijd duidelijk waardoor mastopathie wordt veroorzaakt.
Hormonen spelen in ieder geval een grote rol. Grote veranderingen in de hormoonhuishouding zoals menstruatie, zwangerschap, stoppen met de pil of verwijdering van de eierstokken kunnen van invloed zijn.
Mastopathie is vaak gebonden aan de menstruatie. Veel vrouwen hebben last van mastopathie voor de menstruatie, andere vrouwen hebben er altijd last van.
Sommige vrouwen merken dat klachten die er al waren, in de overgang verergeren. Er zijn ook vrouwen die tijdens de overgang last van mastopathie krijgen. Ook dat heeft te maken met hormoonschommelingen.
Na de overgang verdwijnen de klachten geleidelijk.

 1. Cyclische mastopathie
  Cyclische mastopathie heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Drie tot zeven dagen voor de menstruatie (dit is de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn.
  Door vrouwelijke geslachtshormonen zwellen de borstklieren in die periode iets.
  Over het algemeen is de pijn niet exact aan te wijzen, maar wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in hun borsten

 2. Niet-cyclische mastopathie
  Niet-cyclische mastopathie komt minder vaak voor. De klachten lijken niet samen te hangen met de menstruatie.
  De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek, wordt omschreven als brandend, scherp of zeurend en straalt vaak uit naar de oksel. Deze variant komt meer voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar.
  Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af.

De oorzaak van mastopathie is dan wel niet bekend, maar er kan wel veel worden gedaan om de klachten te verminderen, zoals

Tips ten aanzien van uw kleding:

 • draag een goed steunende (sport)beha, bij voorkeur zonder beugels en met brede schouderbandjes; 
 • zorg voor warme kleding. Hoe kouder u het heeft, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.

Tips voor uw voeding:
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen een tekort aan onverzadigde verzuren en het ontstaan van mastopathie.
U kunt zorgen voor meer onverzadigde vetzuren in de voeding door uw brood te besmeren met dieetmargarine of dieethalvarine en door te bakken in vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Sommige vrouwen hebben baat bij het minder gebruiken van koffie, thee, chocolade, cola, wijn en kaas. Hierin zitten stoffen (methylxanthine en tyramines) die invloed kunnen hebben op biochemische reacties in het lichaam.
Het duurt ongeveer drie maanden voordat u effect kan verwachten van het stoppen met deze producten.

Behandeling met medicijnen:

 • teunisbloemolie-capsules. Dit is een plantaardig geneesmiddel. Door drie maanden lang zes capsules 500 mg per dag in te nemen kunnen de klachten van mastopathie verminderen; 
 • pijnstillers. In overleg met uw arts kunt u pijnstillers gebruiken; 
 • bij sommige vrouwen vermindert de mastopathie wanneer zij de pil gaan gebruiken of als zij in overleg met de (huis)arts overstappen op een ander merk pil; 
 • bij ernstige vorm van cyclische mastopathie is in overleg met de (huis)arts een hormonale behandeling te overwegen.

Punctie van een cyste:
Een cyste die pijn veroorzaakt, kan worden leeggezogen.
Dit geeft echter geen garantie dat de cyste voorgoed wegblijft: de holte waaruit het cystevocht is gehaald kan zich opnieuw vullen met vocht.

Mastopathie behandelen is vaak een kwestie van enkele behandelingen of maatregelen proberen om te kijken wat er aanslaat.

Wilt u meer informatie of wilt u advies over mastopathie dan kunt u terecht bij onderstaande adressen en in ook genoemde brochure vindt u meer informatie. 

 • Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie (SBVM)
  Postbus 2238
  5202 CE ’s Hertogenbosch
  Telefoon: (0877) 862 134
  E-mail: info@mastopathie.nl 

 • Brochure “Tobben over borsten”
  Te bestellen bij de SBVM, zie de contactinformatie hierboven.
Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback