U heeft een pacemaker gekregen. Hieronder leest u over de leefregels na de ingreep.

Een pacemaker is een klein elektronisch apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het normale ritme en tempo blijft slaan. Wanneer het ritme van uw hart afwijkt, geeft een pacemaker een klein stroomstootje af. Daardoor trekt het hart weer in het juiste ritme samen. Een pacemaker bestaat uit een kastje en pacemakerdraden.

  • Op de plek waar de pacemaker is ingebracht, heeft u een wond.
    De eerste dagen na de operatie kan er nog wat wondvocht uit de wond komen. Het is daarom belangrijk dat u een pleister op de wond plakt. 
  • Op de vierde dag na de ingreep mag u zonder pleister op de wond weer douchen. De wond droogdeppen met geheel schone handdoek en op laten drogen. 
  • De hechtingen die u heeft zijn oplosbaar. Deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

De pacemaker is bijna nooit een belemmering tijdens het dagelijks functioneren. In het begin na de implantatie moet u een aantal bewegingen waarbij u uw arm veel gebruikt vermijden. Denk aan stofzuigen, kloppen of dweilen. Ook moet u de eerste week de arm niet boven schouderniveau heffen. Zo zorgt u ervoor dat de pacemakerdraden goed vastgroeien. Belangrijk is wel dat u uw arm niet te stijf houdt om schouderproblemen te voorkomen.

Na 4 tot 6 weken kunt u uw normale activiteiten weer gaan doen.

  • Uw wond moet nog genezen en u moet nog wennen aan een pacemaker. U mag weer autorijden na ongeveer 14 dagen. 
  • Voor personenauto’s (rijbewijzen van groep 1) is het niet nodig om bij het CBR te melden dat u een pacemaker heeft. 
  • Bent u beroepschauffeur van een vrachtwagen of bus dan moet een onafhankelijk medisch specialist eerst een geneeskundige verklaring opstellen.

U moet contact opnemen met de huisarts of de pacemakerpolikliniek als: 

  • het gebied rondom de wond dik wordt; 
  • het gebied rondom de wond of de wond zelf rood worden; 
  • als er na 3 dagen nog vocht of bloed uit de wond komt; 
  • als de randen van de wond open gaan staan; 
  • als u koorts krijgt boven de 38 graden Celsius.

Iedere pacemakerdrager krijgt tijdens de eerste controle of enige tijd na ontslag uit het ziekenhuis een pacemaker patiëntenpas toegestuurd. Op deze pas staat belangrijke informatie over uw pacemaker. Ook staan er belangrijke telefoonnummers in geval van problemen, vragen en/of een noodsituatie op.
Wij raden u aan deze pas altijd bij u te dragen.

Ongeveer 2 weken na het inbrengen van de pacemaker komt u naar het ziekenhuis voor een controle. U krijgt een brief met de afspraak thuis gestuurd.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de leefregels na uw ingreep. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen.
U bereikt de polikliniek Cardiologie via telefoonnummer 088- 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback