Bij uw kind wordt / werd een tand of kies vrijgelegd. Dit gebeurt bij een (hoek)tand of kleine kies die niet op de goede manier doorbreekt. De ingreep wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De Mond, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) maakt de tand zichtbaar door het tandvlees open te maken. Vaak is het nodig om een beetje bot weg te boren. Zodra de tand of kies zichtbaar is kan de MKAchirurg er een beugelblokje (‘bracket’) of kettinkje op vastmaken. Hieronder leest u wat u en uw kind in de periode na deze ingreep kunnen verwachten en wat u zelf kunt doen.

Pijn
De verdoving is na enige uren uitgewerkt. Het is daarom verstandig een pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U heeft adviezen gekregen over welke pijnstillers uw kind het beste kan innemen.

Soms wordt een pijnstiller op recept voorgeschreven. Haalt u deze dan direct na de behandeling op bij de apotheek.

Zwelling
Als gevolg van de behandeling kan de wang gaan zwellen. Deze zwelling is meestal het grootst 2-3 dagen na de behandeling. Daarna neemt de zwelling weer langzaam af.
Door deze zwelling kan uw kind de mond soms tijdelijk minder goed openen en kan slikken gevoelig zijn.

Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf op binnen 1-2 weken na de ingreep.

Wondverband
Er wordt meestal een kneedbaar wondverband op het wondje aangebracht. Dit voorkomt dat het wondje weer snel dichtgroeit. Ook zorgt dit ervoor dat het wondje stopt met bloeden.

Soms raakt dit wondverband na een paar dagen los, dit is niet erg. Het hoeft niet teruggeplaatst te worden.

Nabloeding
Het is normaal dat het wondje nog enige tijd blijft bloeden. Het speeksel kan dan nog wat rood van kleur zijn. Dit stopt vanzelf. Als het bloeden niet stopt kunt u een gaasje gedurende 30 minuten stevig op het wondje drukken. Dit kunt u herhalen tot het bloeden is gestopt.

  • Spoel op de dag van de ingreep de mond niet, anders kan het wondje weer gaan bloeden.
  • Eten en drinken mag zodra de verdoving is uitgewerkt. Zorg ervoor dat het niet te heet of te koud is. We raden aan om de eerste paar dagen zacht voedsel te eten. 
  • Tandenpoetsen mag, maar in de buurt van het wondje heel voorzichtig en niet krachtig spoelen.

De orthodontist of tandarts zorgt voor de verdere behandeling. Het is wel belangrijk dat de orthodontist of tandarts de bracket die op de tand of kies zit, binnen 2 weken na de ingreep bevestigt aan de beugel.
Maakt u hiervoor zelf een afspraak voor uw kind bij de orthodontist (als deze nog niet is gemaakt).

Belt u naar de polikliniek MKA-chirurgie als:

  • het wondje blijft bloeden en de bloeding niet te stelpen is;
  • de pijn en zwelling na enkele dagen niet duidelijk is afgenomen;
  • uw kind aanhoudende koorts heeft (de eerste dagen is enige verhoging normaal).

U bereikt ons via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze gerust aan uw MKA-chirurg of de assistente.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback