Bij u zijn of worden implantaten in uw kaak aangebracht. Hieronder leest u welke voorbereidingen dit vooraf van u vraagt. Tevens leest u wat u na de ingreep kunt verwachten en wat u zelf kunt doen.

Implantaten zijn kunstwortels (schroefjes) die in de onderkaak aangebracht worden door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na een genezingsperiode van 2 maanden kan de tandarts of tandtechnicus hierop een metalen staafje bevestigen voor een overkappingsprothese (‘klikgebit’).

Voor en na de operatie moet u medicijnen gebruiken (antibiotica, spoelmiddel en evt. pijnstillers). Deze krijgt u mee op recept bij het eerste gesprek, voorafgaand aan de operatie. U krijgt dan ook uitleg over wanneer u deze medicijnen moet innemen. U moet de medicijnen vast ophalen bij de apotheek.

Als u bloedverdunners gebruikt heeft u adviezen of extra medicijnen van de MKA-chirurg voorgeschreven gekregen.

Pijn
De verdoving is na enige uren uitgewerkt. Het is daarom verstandig een pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U heeft adviezen gekregen over welke pijnstillers u het beste kunt innemen.

Soms wordt een pijnstiller op recept voorgeschreven. Haalt u deze dan direct na de behandeling op bij de apotheek.

Hechtingen
Uw hechtingen lossen vanzelf op binnen 1-2 weken na de ingreep.

Nabloeding
Na de operatie kan er nog wat bloed uit de wonden komen. Hierdoor wordt het speeksel rood. Meestal stopt dit vanzelf. U mag voorzichtig met een vochtig gaasje of vochtige zakdoek op het wondje drukken gedurende 30 minuten. Als u
bloedverdunners gebruikt heeft u adviezen of extra medicijnen van de MKA-chirurg voorgeschreven gekregen.

Zwelling en bloeduitstorting
Als gevolg van de behandeling kunt u zwelling krijgen in het gezicht. Deze zwelling is meestal het grootst 2-3 dagen na de behandeling. Daarna neemt de zwelling weer langzaam af. Door deze zwelling kunt u soms tijdelijk uw mond minder ver opendoen en kan slikken gevoelig zijn.
Ook kunt u een bloeduitstorting (‘blauwe plek’) krijgen van de kin. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf over.

Eten en drinken
U mag weer eten en drinken zodra de verdoving is uitgewerkt. Zorgt u ervoor dat het eten en drinken niet te heet of te koud is. U kunt de eerste paar weken na de behandeling alleen zacht voedsel eten.

Spoelen 

  • U mag de rest van de dag de mond niet met water spoelen, anders kunnen de wonden weer gaan bloeden.
  • De dag na de ingreep start u met een spoelmiddel (Chloorhexidine). Hiermee moet u 3 keer per dag (na de maaltijden) de mondholte en de implantaten goed spoelen. Dit doet u gedurende 2 weken. Na deze 2 weken kunt u de implantaten voorzichtig met een zachte tandenborstel schoonhouden. 
  • Als u bloedverdunners gebruikt krijgt u soms nog een tweede mondspoelmiddel mee (Tranexaminezuur). Hiermee mag u dezelfde dag beginnen.

Roken en alcohol
Drink de eerste dagen na de behandeling geen alcohol en rook niet.

Uw gebitsprothese (kunstgebit)
Uw bovenprothese mag u na de ingreep gewoon dragen.

Als u een onderprothese heeft, mag u deze de eerste 2-3 weken na de ingreep niet dragen. Er mag namelijk nog geen druk op de implantaten uitgeoefend worden.

Afdekschroefjes
Uit het tandvlees steken twee metalen dopjes. Dit zijn de afdekschroeven van de implantaten. Deze mag u na 2 weken voorzichtig met een zachte tandenborstel gaan poetsen. De dopjes kunnen losraken. Als een dopje loslaat is dit niet erg. Neemt u dan contact met ons op. Wij zullen het dopje weer voor u vastzetten.

Na 2-3 weken past uw tandarts of tandprotheticus uw oude onderprothese aan om te zorgen dat u deze tijdelijk weer kunt dragen. Hierbij mag de prothese niet op de implantaten drukken.

Uw oude bovenprothese mag u in afwachting van de nieuwe prothese gewoon blijven dragen.

Na 4-6 weken komt u terug op de polikliniek bij de MKA-chirurg voor controle. Hiervoor krijgt u een afspraak. Dan worden ook eventuele verdere controles afgesproken.

Na 2-3 maanden kan de tandarts of tandtechnicus op de implantaten een metalen staafje vervaardigen, waarop uw nieuwe prothese ‘vastklikt’.

Belt u de polikliniek MKA-chirurgie als:

  • de wonden blijven bloeden en de bloeding niet te stelpen is; 
  • u pijn heeft die na 7 dagen niet duidelijk is afgenomen; 
  • de pijn en de zwelling na een week weer toenemen; 
  • u aanhoudende koorts heeft van 39 graden of hoger (de eerste dagen is enige verhoging normaal).

U kunt ons bereiken via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan uw MKA-chirurg of assistente te stellen.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback