Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten een bloedonderzoek te laten doen naar uw glucose. Met behulp van deze test kunnen we vaststellen hoe uw lichaam glucose verwerkt. Dit onderzoek krijgt u om bijvoorbeeld (zwangerschaps-)diabetes vast te stellen of uit te sluiten. Uw behandelend arts heeft de informatie uit het onderzoek nodig om u de beste behandeling te kunnen bieden.

Binnen het Ommelander Ziekenhuis laten wij bloedafname en laboratoriumonderzoeken uitvoeren door Certe; een organisatie voor medische diagnostiek en advies. Dit betekent dat Certe de test bij u uitvoert en de diagnostiek verricht. De uitslag van het onderzoek krijgt u altijd via uw behandelend arts.

Voor het onderzoek moet een afspraak gemaakt worden op www.certe.nl, dit mag eventueel ook telefonisch op het nummer: 088 – 237 1000

Voor de test moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 22.00 uur op de dag vóór het onderzoek niet mag eten en drinken. Alleen water en thee (zonder suiker en melk) zijn toegestaan. We raden u aan om iets te eten en drinken mee te nemen voor na de test.

Zorg ervoor dat u vanaf drie dagen voor de test, dagelijks meer dan 150 gram koolhydraten eet. Een koolhydraatarm dieet moet dus op tijd gestaakt worden.

Neem een geldig ID-kaart, paspoort of rijbewijs mee.

Op de dag van de test neemt u een ticket uit de registratiezuil van Certe. U wordt opgeroepen via het oproepscherm, en meldt zich daarna bij de balie waar u verdere instructies krijgt. We nemen vervolgens bloed af uit uw arm. Daarna krijgt u een suikeroplossing te drinken. Het is mogelijk dat u van de suikeroplossing misselijk wordt. Daarom is het van belang dat u na het drinken rustig blijft zitten.

De volgende 2 uur mag u geen lichamelijke inspanning verrichten. Lichamelijke inspanning en ook wandelen zorgt er voor dat de glucose wordt verbruikt. Wij raden u aan om in het ziekenhuis te blijven en eventueel iets te lezen mee te nemen. Tijdens deze 2 uur mag u ook niet eten, drinken of roken.

Na de 2 uur wordt u weer opgeroepen en nemen we opnieuw bloed af uit uw arm. Zodra dit is gebeurd mag u weer eten en drinken.

Het kan voorkomen dat u door de suikeroplossing moet braken. Wanneer u moet braken tijdens de test, moeten wij het onderzoek helaas afbreken en mogelijk een nieuwe afspraak inplannen.

De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Mocht u onverwacht verhinderd zijn op de afgesproken dag, neem dan contact op met Certe. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur via telefoonnummer 088 – 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan uw behandelend arts of aan de medewerkers van Certe te stellen. U bereikt ons ziekenhuis en Certe via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback