Een te kort frenulum (of toompje in gewoon Nederlands) kan pijn veroorzaken bij het masturberen of tijdens geslachtsgemeenschap. Ook kan het daarbij scheuren en hevig bloeden. Bij sommige mannen kan het toompje zelfs zó kort zijn dat bij een erectie de eikel enigszins naar beneden getrokken wordt. Soms is het probleem voorbij wanneer het toompje een keertje gescheurd is. 

Als een te kort toompje niet verholpen wordt, kunnen de klachten erger worden. Het toompje proberen op te rekken, werkt niet. Een volledige besnijdenis is niet nodig.

Een uroloog kan een te kort toompje verhelpen door middel van een frenulumplastiek. Met deze ingreep wordt het toompje langer gemaakt. 

De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en gebeurt meestal in dagbehandeling. Dit betekent dat patiënten dezelfde dag weer naar huis mogen.

Alternatieven
Als een te kort toompje niet verholpen wordt, kunnen de klachten erger worden. Het toompje proberen op te rekken, werkt niet. Een volledige besnijdenis is niet nodig.

Wanneer u een algehele narcose of een kalmerend middel krijgt, dan kunt u tot 24 uur ná de ingreep, niet deelnemen aan het verkeer (niet zelf autorijden, fietsen, e.d.). Wij verzoeken u dringend u te laten rijden.

Gedurende enkele dagen na de ingreep kunt u enige pijn verwachten. De pijn is goed onder controle te houden met paracetamol (voor volwassenen maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg) of een pijnstiller die de arts heeft voorgeschreven.

Vierentwintig uur na de ingreep mag u een bad of douche nemen en het verband voorzichtig losweken. Vermijd het gebruik van geparfumeerde zeep. Droog het wondgebied goed na. 

Blauwpaarse plekken rond het wondgebied zijn normaal. Door de zwaartekracht zakken ze naar beneden en kleuren na twee of drie dagen geel alvorens helemaal te verdwijnen.  

De omliggende huid kan wat opgezwollen zijn, maar ook dat verdwijnt langzaam na twee of drie dagen.

Na zeven tot tien dagen beginnen de korstjes van de wond te vallen. De hechtingen die gebruikt worden zijn meestal hechtingen die vanzelf oplossen na twee tot drie weken.

Zolang de wond nog niet genezen is, raden wij u aan om ondersteunend ondergoed (dus een slip in plaats van een losse boxershort) en niet te strak zittende gewone broeken te dragen. Dit voelt prettiger omdat de penis dan hoog gedragen wordt.

Het is belangrijk om erecties gedurende het genezingsproces zoveel mogelijk te voorkomen. Geslachtgemeenschap is meestal weer mogelijk na twee tot drie weken, wanneer de wond genezen is en u geen pijn meer voelt.

Lichte werkzaamheden kunnen meestal na een week weer hervat worden. Zware werkzaamheden binnen twee weken.

Complicaties komen weinig voor en zijn zelden ernstig. Hebt u het gevoel dat er iets niet in orde is, neemt u dan contact op met de behandelend arts. 

Erecties kunnen pijnlijk zijn gedurende de eerste twee à drie dagen. U kunt hiervoor pijnstillers gebruiken.

Komt er uit de wond een geel/groene afscheiding en is het wondgebied erg rood en pijnlijk, dan hebt u mogelijk een wondinfectie. Neemt u in dat geval contact op met de polikliniek Urologie..

Heeft u vragen dan kunt u tussen 08.00 en 16.30 uur bellen naar de polikliniek Urologie, via het algemene telefoonnummer 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback