Binnenkort komt u naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen voor een Elektro-encephalogram (EEG) na slaaponthouding. Hieronder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en welke voorbereiding dit van u vraagt.

Als u bent ingeschreven of al eerder bij ons bent geweest, kunt u zich aanmelden bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal van het ziekenhuis. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Bij de zuil kunt u ook uw gegevens controleren en eventueel aanpassen.

Als u zich heeft aangemeld ontvangt u uit de zuil een ticket. Hierop staat uw afspraak. Ook staat er een routenummer op het ticket. Zo weet u waar uw afspraak plaatsvindt. Naar de functieafdeling volgt u het routenummer dat op uw ticket staat aangegeven. Het routenummer staat op de routeborden in het ziekenhuis.

U kunt vervolgens plaatsnemen in de wachtruimte waar de laborant u komt ophalen.

Het meten van de elektrische activiteit van de hersenen met behulp van elektroden tijdens waken, doezelen en eventueel slapen.

Houdt u voor het onderzoek rekening met het volgende: 

  • De dag voor het onderzoek moet u uw haar wassen. Na het wassen mag u tot het onderzoek geen lak, gel of iets dergelijks gebruiken. 
  • De nacht vóór het onderzoek mag u niet slapen. 
  • U mag normaal eten en eventuele medicijnen gebruiken, tenzij de neuroloog iets anders met u heeft afgesproken (behalve slaapmedicatie). 
  • Vanaf 23.00 uur op de avond voorafgaand aan het onderzoek mag u geen cafeïne-houdende dranken meer nemen zoals koffie, thee, energiedrankjes of cola en geen chocolade eten. 
  • Het is aan te bevelen makkelijk zittende kleding te dragen. 
  • Na een nacht niet slapen is het beter niet zelf auto te rijden.

Een laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoekskamer. Daar neemt u plaats op een onderzoeksbank. Om een goed resultaat te krijgen moet het contact tussen de elektroden en de huid zo goed mogelijk zijn. Om hiervoor te zorgen wrijft de laborant met een wattenstaafje en een scrubcrème over uw hoofdhuid.

Vervolgens bevestigt zij met een speciale kleefpasta een groot aantal elektroden in een bepaalde volgorde op uw hoofd. Dit doet geen pijn. Ook worden er 2 elektroden op uw handen of op de borst geplakt om uw hartslag te registreren.

De laborant plaatst vervolgens een lamp boven uw hoofd die tijdens het onderzoek een periode gaat flitsen met verschillende frequenties. Daarna wordt begonnen met de registratie, dit is ongevaarlijk en pijnloos.

Met name de periode dat u in slaap valt en dat u weer wakker wordt is belangrijk tijdens dit onderzoek. Het kan dus zijn dat de laborant u meerdere keren laat doezelen/slapen en wakker maakt.

Tijdens het onderzoek worden video-opnamen gemaakt. Als er geen bijzonderheden zijn worden deze beelden na afloop van het onderzoek weer verwijderd.

Na afloop worden alle elektroden verwijderd en maakt de laborant uw haar zo goed mogelijk schoon.

Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 - 2 uur.

De uitslag krijgt u tijdens de eerstvolgende afspraak bij uw behandelend specialist.
U krijgt hierover thuis bericht (telefonisch en/of schriftelijk).

Wij hopen dat wij u hiermee voldoende informatie hebben gegeven over het maken van een EEG na slaaponthouding. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u deze voor het onderzoek stellen aan de laborant.

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, telefoon 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback