Echografie met volle blaas is het met behulp van geluidsgolven zichtbaar maken van inwendige organen van de (onder)buik. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

De echografie wordt uitgevoerd door een MBB-er (radiodiagnostisch laborant) of een radioloog.

Voor dit onderzoek is het nodig dat u met volle blaas komt. Zelf kunt u het beste inschatten hoeveel en hoe lang van te voren u hiervoor moet drinken. We geven daarom in deze folder een richtlijn. U mag hier uiteraard van afwijken als u het gevoel heeft dat de blaas te vol of juist niet vol genoeg is. 

Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade). Drink dit binnen 30 minuten op en ga dan niet meer naar het toilet tot na het onderzoek. Drink geen koolzuurhoudende dranken, koffie of melk. 

Ondergaat uw kind het onderzoek? Laat uw kind dan een half uur voor het onderzoek flink drinken en niet meer naar het toilet gaan.

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. 

De MBB-er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte. De MBB-er vertelt u welke kledingstukken u in verband met het onderzoek moet uitdoen. 

In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoektafel. Er wordt een warme gel aangebracht op uw (onder)buik. Vervolgens beweegt de MBB-er/radioloog een speciaal apparaatje over dit deel van uw lichaam en maakt zo afbeeldingen. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Na afloop van het onderzoek krijgt u een handdoek van de MBB-er om de gel te verwijderen. U kunt zich daarna aankleden om naar huis te gaan. 

Als het echo-onderzoek is uitgevoerd door een echografielaborant, is het mogelijk dat de radioloog aanvullende opnames maakt. 

De duur van het onderzoek varieert van 5 tot 30 minuten. Dit is afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel en de vraag van de arts die het onderzoek laat uitvoeren.

Een echografie is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen.

U kunt na de echografie op eigen gelegenheid naar huis.

De uitslag van de echografie krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Bij verhindering verzoeken wij u om tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
  • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis.
  • Heeft u een telefonische afspraak gemaakt, vergeet u dan niet het aanvraagformulier mee te nemen! Zonder dit formulier wordt het onderzoek niet uitgevoerd.
  • Eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback