Bij een biopsie van de borst onder echogeleide worden stukjes weefsel (biopten) verkregen met behulp van een holle naald. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming. Het weggenomen weefsel wordt onderzocht in het Pathologisch Anatomisch laboratorium.

De biopsie wordt uitgevoerd door een radioloog, hierbij wordt hij/zij geassisteerd door een MBB-er (radiodiagnostisch laborant).

Voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam gebruiken. Deodorant of parfum is geen probleem.

Op de afgesproken dag en tijd kunt u zich melden bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. 

Een MBB-er haalt u op en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer. In de kleedkamer wordt u gevraagd uw bovenkleding uit te doen.  In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoektafel. Er wordt een warme gel op de borst aangebracht. Vervolgens beweegt de radioloog een apparaatje over de borst. Hiermee wordt het gebied in beeld gebracht waaruit de biopsie wordt genomen.

Hierna wordt de huid gedesinfecteerd en vervolgens verdooft de radioloog de biopsieplaats. De radioloog maakt in de huid een klein sneetje om het prikken te vergemakkelijken. Daarna brengt hij de biopsienaald in. Als de naald goed zit, haalt hij weefsel uit de borst. U hoort een harde klik en het kan even pijnlijk zijn.

Er worden enkele stukjes weefsel weggenomen om er zeker van te zijn dat er voldoende materiaal wordt verkregen. 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Een biopsie van de borst is in principe een veilige ingreep. Soms kan een bloeding optreden, waardoor mogelijk een blauwe plek ontstaat.   

U krijgt plaatselijke verdoving toegediend in de vorm van lidocaïne. Indien u bekend bent met een overgevoeligheid voor lidocaïne, wilt u ons dit melden? Er zal dan een ander middel worden gebruikt.

Na het onderzoek krijgt u een pleister op de prikplaats. Daarna kunt u zich aankleden en mag u naar huis. U krijgt een afspraak mee voor de uitslag van het onderzoek. 

De pleister kunt u zelf elke dag verwisselen tot het wondje is geheeld. U kunt een bloeduitstorting krijgen na het onderzoek. Dit kan pijnlijk zijn, maar het kan verder geen kwaad en verdwijnt vanzelf. In geval van pijn kunt u zo nodig een paracetamol (geen aspirine!) nemen. Mogelijk geeft het koelen met een cold pack ook verlichting van de pijn. Wij raden u aan om de eerste dagen na de biopsie een stevige BH te dragen.
U mag alle dagelijkse activiteiten gewoon uitvoeren.

De uitslag van de biopsie van de borst  krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Bij verhindering verzoeken wij u om tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
  • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis.
  • Eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer. 

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback