Uw behandelend arts verwijst u naar de Functieafdeling voor een echocardiogram. Dit is een echo van het hart. Het onderzoek geeft informatie over de anatomie en pompfunctie van uw hart en hartkleppen.

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U mag gewoon eten en drinken. Neem ook uw medicijnen gewoon in.

Een gespecialiseerde hartfunctielaborant voert het onderzoek uit. Voor het onderzoek vragen we u om uw bovenlichaam te ontbloten. U krijgt 3 elektrodes op uw borst. Hiermee registreren we uw hartritme. Daarna gaat u op uw linkerzij liggen. Door middel van ultrageluid maken we de binnenkant van uw hart zichtbaar op een monitor. Dit zijn bewegende beelden, die we digitaal opnemen en op een later tijdstip analyseren. Ook beoordelen we uw hartkleppen. Dit doen we met behulp van een speciale meetmethode: de ‘dopplertechniek’. Dit maakt wat lawaai tijdens de metingen.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de vraagstelling van de arts.

Er zijn geen risico’s aan de echocardiogram verbonden. Het onderzoek is niet pijnlijk en ook niet schadelijk voor het lichaam.

Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis. Het gebruik van uw eigen auto of het openbaar vervoer is geen enkel probleem.

Uw behandelend cardioloog bekijkt uw onderzoeksresultaten na afloop van het onderzoek. Via de cardioloog krijgt u schriftelijk of telefonisch de uitslag. Of u krijgt een oproep voor het spreekuur.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u hier na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de Functieafdeling te stellen. U bereikt de Functieafdeling via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback